Kezdőlap arrow Müsorok
Müsorok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2007. november 29.

LEMEZBEMUTATÓ KONCERTEK és ÖNÁLLÓ ESTEK


„VIGADJ BOLDOG PANNÓNIA”
- a népdaltól az egyházi énekig -

 Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész koncertjén felcsendülnek a legősibb hitet erősítő népdalaink, legszebb himnuszaink, zsoltáraink és imádságaink. A magyar nyelvű egyházi ének valódi hungaricum, mert ebbe a műfajba egyedülálló módon épültek be a magyar népi motívumok,dallamok. Az énekművész koncertje második részében hét felekezet énekkincséből válogat. Római katolikus, görög katolikus, református, evangélikus, unitárius, baptista és zsidó énekek csendülnek fel, egymást kiegészítve, az ökumenét és Isten dicsőségét hirdetve. Saját jellegzetes dallamvilágukkal éreztetik, hogy milyen parányi az ember az őt körülvevő természethez képest. Az énekek olyan művészi köntöst kapnak Szvorák Katalin által, hogy képesek üzenetet közvetíteni az egyre jobban profanizálódó világ polgárainak is.

Szvorák Katalin: A TEREMTÉS DICSÉRETE - lemezbemutató

 Szvorák Katalin koncertjén hét egyház Teremtést dicsérő énekei csendültek fel. A görög katolikus, római katolikus, református, evangélikus, unitárius, baptista és zsidó énekek egymást követve-erősítve és kiegészítve szólalnak meg saját jellegzetes dallamvilágukkal, éreztetve, hogy milyen parányi az ember az őt körülvevő természethez képest. A Teremtés dicsérete egyben kortárszenei alkotás is, mely Pejtsik Péternek köszönhető. Az albumon a cselló, csembaló, hegedű, brácsa, orgona és fúvósok kísérete alázattal szolgálja az egyedi hangzásvilágú énekeket. A közreműködők közt ott találjuk: Andrejszki Juditot, Kórodi Júliát és Pejtsik Pétert is. A lemezhez tartozó művészi kivitelű szövegkönyv illusztrációi Commenius Orbis Pictusából származnak.

SZERETETTEL  - Kudlik Júlia és Szvorák Katalin lemezbemutatója

 Kudlik Júlia népszerű tv bemondó és Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes szembefordulnak korunk  sztereotípiáival. Olyan lemezt állítottak össze, ahol Kudlik Júlia saját gondolatai hangzanak el a szeretetről egyházi és világi megközelítésben és ehhez kapcsolódnak az énekek. Közös lemezük megállítja az időt és a szeretet útját szorgalmazza. A mai manipulált világban nehéz szeretetet közvetíteni, bármiféle értéket őrizni, továbbörökíteni, de nem lehetetlen. Jókai Anna így vall a fél éve megjelent albumról: „Két, megszenvedett tisztaságú lélek ajándéka. A kicsorduló szeretet: szóban és énekben. A szeretet Istentől árad és az emberi Én kelyhe fogadja magába. Töltekezzünk belőle, és osszuk meg a szomjazókkal.” Kudlik Júlia és Szvorák Katalin közös hitvallása reményt keltő örömüzenet, hiszen a megfáradtaknak megnyugvást, a keresőknek válaszokat tartalmaz.

Szvorák Vokál: A CAPELLA - lemezbemutató


 A legősibb és legőszintébb hangszer az emberi hang, így  ez az album egy önfeledt éneklés és testvéri látogatás különböző dallamcsaládoknál. Magyar népdaltípusok találkoznak egymással és megszólalnak a mellettünk élő népek dalai is. A dalokban vándorló üzenet e tágabb hazában a "vox humana" küldetését vállaló mindenkori kisebbségek hitvallása is. Szvorák Katalin és egykori növendékei nemcsak „elénekelnek” valamit, hanem megszólaltatnak. Nemcsak előadói az énekeknek, hanem újrateremtői, életre keltői.

Ének: Szvorák Katalin és Orbán Johanna, Paár Julianna, Tímár Sára

KERESEM A SZÓT...  Szörényi Leventével és a Tárkány Művekkel – lemezbemutató

 A koncerten újragondolt Szörényi -Bródy számok hallhatók Szvorák Katalin hangján, aki egykoron határontúli tinédzserként lelkesen danolászta takarítás közben ezeket a slágereket, nem is sejtve, hogy majd 45 év múltán ifjúsága „sólyommadarával” énekelheti őket ismét. Az első Szvorák albumnak Szörényi Levente volt a zenei rendezője (1986), a serdülő Tárkány.-Kovács Bálint első külföldi turnéján (1994) Szvorák Katalint kísérte, Paár Julcsi pedig egy ideig Szvorák-növendék lehetett a Zeneakadémián (2011). A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő legújabb lemezén három generáció kéznyújtása hallható, bizonyítva: a jó zene kortalan, műfaj függetlenül megújulni képes és örökérvényű.

VÁRAKOZÁS - dalok és gondolatok

 Kudlik Júlia népszerű tv bemondó és Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes új lemezbemutatója

Hiszem, hogy ameddig – legalább – az adventi várakozás során képes elcsendesedni a világ: van remény! -  s ameddig legalább ilyenkor képes magába szállni az ember: van esély! - hallható Szvorák Katalin és Kudlik Júlia Várakozás c. új lemezén.
 
Advent kapcsán – többek között – a várni tudásról, a türelemről, a megállásról, az elcsendesedésről, a lelki – fizikai megújulást adó pihenésről, az egyedüllétről, összeszedettségről, gazdagságról, a csend hatalmáról és gyógyító erejéről is szó esik. 
 
Teszik ezt egy olyan korban, amikor a tevékenységi lázban égő, láthatatlan mókuskerékben fáradhatatlanul rohanó, megállni képtelen szuperemberekre mindenhonnan ömlik az akusztikus-, és képi- információ- cunami.
 
Megoldást is kínálnak, amelyhez némi bátorság, akarat és merészség szükségeltetik.
Bátorság a befelé-forduláshoz, akarat a belső csend megteremtéséhez, valamint merészség az örök értékek megvallásához és az ezek mentén való tájékozódáshoz. 
 
A gondolatok között elhangzó dalok segítenek megérteni, feldolgozni és elfogadni a „várakozás” során felmerülő gondolatokat.

NAP UTÁN SÉTÁLÓ

 Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész koncertje gyermekeknek 

Szvorák Katalin koncertje ékes bizonyítéka lesz annak, hogy az évszázadok alatt letisztult, eredeti magyar népdal érzékenyebbé és gazdagabbá teheti a gyermek és a felnőtt lelkét egyaránt és hogyan tükröződik a világ a gyermek lelkében. A közismert magyar gyermekdalok óvodások és kisiskolások kedvencei lesznek élvezetes  dallam- és szövegviláguknak köszönhetően. A gyermekjátékdalok, kiolvasók, mondókák, nyelvtörők mellett lesz dudacsúfolás, cseh-héber-horvát-lengyel altatódal, szlovák-magyar dallampárhuzamok, lesz daltanulás, közös játék és elhangzik Szvorák Katalin 1988-ban megjelent gyereklemezének címadó dala az Iglice szívem is, mely a közel 12 éve működő prágai Iglice Egylet nevének ihletője volt.

FOLK-PACK -  kortárs free folk

 A rendhagyó koncert izgalmas zenei utazás térben és időben, izgalmas kísérlet a népdalok társítására, összecsengésére, ahol újszerű megszólalásban, új zenei köntösben csendülnek fel különböző tájak és emberek énekei.
A zene, a dallamok nem ismernek határokat, így a szárnyaló dalvándorlás váratlan variációkkal, különböző nemzetek alig ismert népdalváltozataival, népzenére épülő improvizációkkal igazi zenei csemegének ígérkezik. A műsor nemcsak különböző dallamcsaládok találkozója, de az elhangzó dallam- és szövegpárhuzamok, áthallások, variánsok vándorlása egy kortárszenei kódexé válnak, mert az önfeledt éneklést önfeledt muzsika kíséri.

ÁTHALLÁSOK

 A Kárpát-medencében a régizene, egyházi zene és népzene számos ponton találkozik. A koncert hallgatói nemcsak műfajok barátságos egymásra találásának lehetnek tanúi, de egy izgalmas utazásnak: térben, időben és zenében. Az elhangzó áthallások, variánsok vándorlása egy zenetörténeti összefoglalás, egy önfeledt éneklés, egy betekintés a régi zene századaiba és egyházi énekeinkbe, ahol népdalpárhuzamok váltják egymást, vetélkednek virágénekek, valamint egyházi dallamok népiesülve hajlanak át népdalokká.
A koncerten felcsendülnek a legszebb magyar himnuszok, zsoltárok és imádságok is. Világszinten népénekeink a leggazdagabbak, így a magyar nyelvű egyházi ének valódi hungaricum.
A Liszt-, Kodály-, Bartók Béla- és Kossuth-díjjal kitüntetett énekművész  legszebb, legősibb és legőszintébb hangszere: az emberi hang. A dalokban vándorló üzenet e tágabb hazában a "vox humana" küldetését vállaló mindenkori kisebbségek hitvallása is. Szvorák Katalin és zenésztársai nemcsak „elénekelnek”, elzenélnek valamit, hanem megszólaltatnak. Nemcsak előadói az énekeknek, hanem mintegy újrateremtői, hangzó életre keltői. A zene, a dallamok nem ismernek határokat: „ Jó, hogy van Szvorák Katink, akit neve és nyelve többfelé köt, s akinek éneke híd. Nem gigászi híd kell ide, hisz a szakadék képzelt csupán. Elég egy palló, amelyen átsegít a túlsó partra. Ahol mi magunk vagyunk.  Ha ő énekel, nyugodtan forgatom a földgömböt. A kicsiny pont harmóniája hallik…”

valamint

Ünnepi műsorok nemzeti ünnepeinkre (március 15,augusztus 20, október 23)
Egyházi ünnepekhez kapcsolódó templomi koncert (Advent, Karácsony, Húsvét, Pünkösd) pl.: Örvendezzünk -  közép-európai adventi és karácsonyi dalok
Óvodásoknak, iskolásoknak: verses előadások, hangszerbemutatók, népdaltanítás, megzenésített gyerekversek

Utolsó frissítés ( 2015. szeptember 01. )
 
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com