Kezdőlap arrow Sajtószilánkok arrow 2006.
Sajtószilánkok 2006. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2007. november 21.

Dallamok találkozása
Budapest. A Budapesti  Tavaszi Fesztivál keretében, a Bartók-évforduló jegyében koncertet rendeznek holnap a Jövő Háza (Millenáris Park) Teátrumában. A Visegrádi koncert a Bartók-év jegyében – Dallamok találkozása címet viselő előadást Hollós Máté zeneszerző, a Hungaroton igazgatója nyitja meg. Közreműködik: Szvorák Katalin és a Gombai zenekar (Magyarország), Józef és Joszko Broda (Lengyelország), a Ponitran együttes (Szlovákia) és a Gajdošská muzika Josefa Černíka (Csehország) formáció. A V4 (a visegrádi négyek) megalakulásának 15. évfordulója alkalmából rendezik meg a koncertet, amely négy, a közép-európai népek zenéjét feldolgozó és játszó zenekar közös fellépése. (MTI)
ÚJ Szó [2006. 03. 21.]
 

Dallamok találkozása

Visegrádi koncert a Bartók-év jegyében
Tavaszi Fesztivál
Millenáris Teátrum

 2006-03-22, 19:00


Visegrádi népzenei koncert a Bartók-év jegyében –
dallampárhuzamok és kölcsönhatások a négy nép zenéjében

Szvorák Katalin, Gombai zenekar (Magyarország)
Józef és Joszko Broda (Lengyelország)
Ponitran (Szlovákia)
Gajdošská muzika Josefa Černíka (Csehország
Szerkesztette, válogatta: Szvorák Katalin

A műsort bevezeti: Hollós Máté zeneszerző, a Hungaroton igazgatója

(A Cseh Centrum, a Lengyel Intézet és a Szlovák Intézet közös rendezvénye a V4 csoport megalakulásának 15. évfordulója alkalmából.)


Szerelemajtók

A Bartók-évfordulóra készült (színpadon a Tavaszi Fesztiválon bemutatott) program a Kárpát-medence mindenféle zenéiből épít - Kiss Ferenctől nem idegen módon - összefoglaló igényű, 7 tételes koncept-albumot. Igazi all-star gála, miszerint KF mellett Palya Bea, Szalóki Ági és  Szvorák Kati énekel, Dresch Mihály és Szokolay "Dongó" fúj, Ökrös Csaba húz, Havasréti Pál teker, Bolya Mátyás penget, Balogh Kálmán pedig üt (+ sokan mások).
 

Szentendre és kistérsége a szépirodalomban

2006. május 30-án (kedd) 17 órára a Szentendrei Képtár Kamaratermébe
(Szentendre Fő tér 5.)

A kiállítást megnyitja:  E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója
Közreműködnek:  Szvorák Katalin előadóművész  Kertész József előadóművész

 

Katonadalok
Hangzó Helikon  2006

HE 1110 Verseskötet CD-melléklettel

Az elsõ világháború fájdalmas élménye kiapadhatatlan forrása lett a magyar népdaloknak. Kiváló együttesek és elõadók dalolták fel ezeket az énekeket, szinte a teljes csapata ennek a mûfajnak: Kaláka, Kalamajka, Szélkiáltó, Cseh Tamás, Halmos Béla, Kátai Zoltán, Palya Bea és Sebõ Ferenc, Széles András,  Szvorák Kati és Vujicsicsék – vagyis a legjobbak nótáznak a CD-n.


Múzeumok éjszakája
Június 24. szombat, 16.30 „Morzsái az eltörött világkalácsnak”
 Lesznai Anna-kiállításmegnyitó
Közreműködik:  Szvorák Kati Katalin

19.00 Szvorák Kati Katalin népdalestje
 Felvidéki magyar és szlovák dalok, valamint Bartók népzenei gyűjtéseiből

 

Bartók Fesztivál Szombathelyen
 

 Szvorák Kati Katalin népzenei estjén Gombai Tamás és zenésztársai muzsikáltak. Az előadást néptánc bemutató színesítette, melyet vidám hangulatú táncház követett a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ aulájában. A táncházban a külföldi növendékek mindig nagy lelkesedéssel tanulják a magyar néptáncokat, így volt ez idén is.
 
A Kárpát-medence tájairól hozott népdalokat a Bartók Fesztiválon megrendezett koncertjére Szvorák Katalin, aki Bartók gyűjtésének legszebb gyöngyszemeit is énekelte. - Csodálatos körutazást teszünk ma a Kárpát-medencében Szvorák Kati révén, aki sokat tett azért, hogy a magyar folklór világszerte ismertté váljon - mondta Joós Tamás, az MMIK igazgatója, a Bartók Fesztivál szombat esti programjának házigazdája, majd egy személyes élményt osztott meg a közönséggel bevezetésül. Azt mondta, Szvorák Katit hallgatva találkozott azzal az élménnyel, amit a görögök katarzisnak hívtak.

A koncerten a történelmi Magyarország szinte minden részéből szólaltak meg dallamok. Először gömöriek Észak-Magyarországról, ami azért különösen kedves Szvorák Katalinnak, mert ő is arról a vidékről származik, és 17 évesen maga gyűjtötte ezeket a dalokat. Szintén Felvidékről (a Nyitra mellől) valók voltak a "duda-dalok" - Kodály és Bartók gyűjtéséből, szlovák és magyar dallamok. Kodály és Bartók azért szerették ezt a tájat, mert nagyon izgalmasnak találták a népzenei anya-got ott, ahol a népek keverednek.

Az erdélyi Mezőség dallamvilágát Béres Anikó és Lengyel Szabolcs tánccal is illusztrálták. Aztán olyan zene és dalok következtek, amelyek a Nemzetközi Bartók Szeminárium külföldi hallgatói számára úgy tűnhettek, mintha nem is magyar népzene volna: gyimesi zene az erdélyi hegyek lábaitól, ahol nagyon kemény életet élnek az emberek, és ez érződik a zenéjükön is. Mindenkinek szép saját dala van, köztük a "keserves"; ha valaki meghal, a búcsúztatásakor is ezt éneklik. A prímás Gombai Tamás a külföldiek kedvéért elmagyarázta, hogy az európai népzenében egyedülálló, hogy a hegedűt egy ritmushangszer, az ütőgardon kíséri. A hegedülés is nagyon más: nem használnak akkordokat ebben a zenében, csak az üres húrokat, illetve kvinteket. A vonózás nagyon erőteljes, sokszor marokra fogják a vonót, ahogy a hegedű nyakát is. Ez lehetővé teszi a markáns, meglehetősen ornamentális játékmódot. Jellemző az is, hogy a hegedűs hangosan, de energiatakarékosan játszik, ez onnan ered, hogy a Gyimesekben akár egy napig is eltartott egy lakodalom, bírni kellett. Ezek a hegedűsök egy ötödik húrt is használnak, ami a négy húr alatt fut, csak zengő funkciója van, vagyis állandóan bezeng, ezzel dúsítják a hangzást. A Kárpátokban élő magyarok egyik leg-archaikusabb játékstílusa őr- ződött így meg. Archaikus a moldvai zene is, amiből ez-után hallhattunk ízelítőt a koncerten. Speciális hangszere a lanthoz hasonlító koboz. A közönség nagy tetszéssel tapsolta meg ezeket a számokat, így Szvorák Kati elmondta, hogy ezek nagyon-nagyon fülbemászó dallamok, a gyerekek is nagyon szeretik, mert könnyű megtanulni.

Szatmári dallamok következtek táncos illusztrációval, majd a koncert további részében Bartók Bélára emlékeztek. Elhangzott az „Elindultam szép hazámból...“ kezdetű népdal, a szülőföldre való visszavágyás erős érzésével. Majd Bartók székelyföldi gyűjtéséből hallhattunk táncdallamokat, s azt a négy szlovák népdalt, amit a zeneszerző feldolgozott vegyeskarra és zongorára. Kalotaszegi legényessel és hallgatóval hangolódhatott át a közönség a koncertet követő táncházra.

Merklin Tímea

Vas Népe, 2006.07.17.

 

Homonnai Nemzetközi Fesztivál

HUMENNÉ: Festival národnostných menšín - Amfiteáter, Galaprogram I - Naše spoločné korene od 12.00 hod., Galaprogram II - Svetový deň utečencov  2006 o 19.30 hod., moderuje V. Voštinár, účinkujú Sara Karimi, Ibrahim Maiga, Kme»o Band, Szvorák Katalin, skupina Csámborgó, ®eleziar, Iveta Bartošová.

KORZÁR

 

Városliget, Vajdahunyadvár - Kenyérfesztivál
09.00-19.00 – Ismét várja az érdeklődőket a Kenyérfesztivál 2006- Nemzetek kenyere című rendezvény… Délután a Bolgár Kulturális Egyesület tánccsoportja ad elő az aratáshoz és néphagyományokhoz kötődő táncokat, valamint Szvorák Katalin és Feke Pál ad koncertet.

 

Pénteki Pajta Program – Skanzen Szentendre
Péntekenként a múzeum Kisalföld tájegységében található Kisbodaki pajtában,
11 órai kezdettel

Szeptember 15. Szvorák Kati és zenész barátai -"Rázendítők"

 

Pécsi Napok – Örökségnapok- augusztus 25., péntek

 

 A nyitónapon Kis Ferenc és muzsikus barátainak koncertjét élvezhetik majd a pécsiek. A művész a Tavaszi Fesztivál felkérésére olyan művet alkotott, mely Bartók Béla munkássága által ihletett, és melynek címe: Szerelem – ajtók. Ezen az estén közreműködik majd Szvorák  Kati és az Etnofón Zenei Társulás.

Mediterrán Rádió – Földesi Virág

 

19.00 Széchenyi tér

KISS FERENC: SZERELEMAJTÓK - KONCERT

„Addig élek, amíg élek, amíg bennem zeng a lélek

Zeng a lélek, zeng a szó, zeng a szerelemajtó”

„A Budapesti Tavaszi Fesztivál kért fel rá, hogy A kékszakállú herceg vára ünnepi előadása elé alkossak egy olyan zeneművet, melyben Bartók legfőbb forrását, a magyar népdal- és balladakincs, valamint a hangszeres népzene legszebb rétegét szólaltatom meg társaimmal. Sajátosan persze, ahogyan mi használjuk, éljük meg, alkotjuk újra zenei hagyományunkat. Így készült el a Szerelemajtók, mely az opera balladai világát is idézve hét tételben mesél el egy másik történetet… „

(Kiss Ferenc)

A produkció koncertszerű előadásában közreműködnek:  Szvorák Kati, Szalóki Ági, Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás

Rendező: Pécsi Kulturális Központ

Esőhelyszín: ZenePark

 

Szentendre, október 23

Ünnepi megemlékezés a Kálvária téren, a Millenniumi szobornál

Ünnepi beszédet mond: Makovecz Imre építész

Közreműködők: Szvorák Katalin Liszt-díjas népdalénekes

a Református Gimnázium és a Ferences Gimnázium tanulói

Szemelvények hangzanak el Máté György helytörténész gyűjtéséből

a Szentendrén  történt 56-os eseményekről.

 

 

A Czine Mihály-díj ünnepélyes átadása

Szeptember 28. csütörtök, 17 óra
A Czine Mihály-díj 2006 évi kitüntettetjei:
Balogh Ferencné könyvtáros, Dobos László író, Nagy Gáspár költ?
Közreműködik: Szvorák Katalin és Szabó András előadómóvész

 

Október 13.

Pénteken, a Fidesz Kossuth téri tiltakozó akciójának nyolcadik napján Szvorák Kati énekes, Kubik Anna színművész, Hankiss Ágnes író, pszichológus lépnek fel, míg az esemény fő szónoka Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke lesz.

 

Október 23.

Az ünnephez illő méltósággal emlékezett meg Százhalombatta az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójáról október 23-án. A több száz résztvevő napsütésben, szinte nyári melegben gyülekezett a főtéri kopjafánál délelőtt tízkor. A Himnuszt Szvorák Katalin népdalénekes vezetésével közösen énekelték el, majd Faludy György: Ezerkilencszázötvenhat, te csillag című versét hallgatták meg Koncz Gábor előadásában.

 

Csata akar lenni”
Katonanóták az első világháborúból
2006. november 25.

Nincs olyan tájegység vagy zsákfalu Magyarországon, amelynek népi emlékezete ne halmozott volna föl búsongó, sirató vagy harcias ritmusú dalokat valamelyik világháborúból, ám e dalok ma már többnyire csak gyűjteményekből halászhatók elő….A válogatás a millennium évében készült, XX. századi katonaénekeket tartalmazó CD-kről tallóz, többek között olyan nagyszerű előadók tolmácsolásában, mint Cseh Tamás, Fábián Éva, Halmos Béla, Sebő Ferenc, Szvorák Kati, a Kaláka, a Kalamajka vagy a Szélkiáltó együttes. Nehéz szívvel hallgatjuk őket, mert a sorokban ott kísértenek régi halottaink.
(Katonadalok. Összeállította: Cseh Tamás és Péterdi Péter. Helikon Kiadó, Budapest, 2006. )



Szvorák Kati: Szép Országom

"Tíz gyönyörű, önálló, elgondolkodtató remekmű eme hanghordozón. Tán ennyi is elég lenne a méltatásból. (...) Nem egy alkalomra készült ez a lemeznyi anyag. Legfeljebb az jelenti az apropót, hogy zseniális szöveg-zene egymásra találása hozta előtérbe a szakmában jól ismert, neves alkotókat. Művészi szintéren soha nem volt idegen, hogy nemzetiségtől függetlenül, számosan vesznek részt, egy-egy komoly, színvonalas produkció elkészítésében. Így történt a Szép országom, szép szerelmem létrehozásakor is. Több náció művészei alakítják legjobb formájukat kivételes felvételeken. - Magdus Tamás

 

Zene és költemény

 …A szerzők, közreműködők szeretnének hasonlítani a szülőföldhöz, a feszülő ifjúsághoz…

Szép országom,Határőr, 2006, december 1.

 

Falu karácsonya
A Sóskútról sokan voltak kíváncsiak a -2006os karácsonyi rendezvényre, mely az év utolsó kulturális eseménye volt, s mely az évek múlásával egyre több érdeklődőt vonz. A zsúfolásig megtelt nézőtér közönsége figyelmesen hallgatta a szlovák-magyar nyelvű műsorunkat, melynek szereplője a helyi civil szervezetek és iskolások mellett  Szvorák Katalin népdalénekes és a MÉTA népzenei együttes volt. A másfél órás műsor nézőközönségének sok szépet adott. Volt ének szlovákul, magyarul; zene; tánc; melyet nemcsak felnőttek, de a művészeti iskola néptáncos kis diákjai is bemutattak.

 

Advent mit Herz-Kestranek

13.: Schäfer - und Adventsweise Aus Moldavien - Szvorák Kati & Gruppe

14.: Adventliche Zigeunerweise - Szvorák Kati & Gruppe

 

Rivalda – Duna Televízió, dec.21. 20.00

Vendég: Szvorák Kati

rendezte: Skultéti Róbert

szerkesztő: Dukai Andrea
"A napsugár háziasszonya" lesz a Rivalda december 21-i műsorának vendége.
A karácsony közeledtével, a magyar népzene avatott közvetítője, Szvorák Kati teremt meghitt hangulatot, és visz el minket arany hangján az ezüst muzsika világába?

Utolsó frissítés ( 2008. január 30. )
 
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com