Kezdőlap
Duett Bobby McFerrinnel! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. május 18.
 Szenzációs hír a zenekedvelőknek! A tízszeres Grammy-díjas zenei zseni 2010. aug. 22-én Magyarországra látogat. A speciális koncert első részében három - különböző műfajt képviselő - magyar énekesnővel fog duetteket énekelni, a második részben pedig új albumát, a Vocabularies-t mutatja be. A rendkívüli megtiszteltetés Kolonits Klára operaénekesnőnek, Szőke Nikolett  jazzénekesnőnek,  és Szvorák Kati népdalénekesnőnek jutott , Bobby McFerrin az ő egyéniségükre szabott duettműsorokkal fog kedveskedni a magyar közönségnek.

Helyszín: Syma Csarnok, jegyek már kaphatók.

Bobby McFerrin három magyar énekesnővel lép fel Budapesten
A vokalisták királya nemsokára, három évnyi szünet után új lemezzel kedveskedik a zenerajongóknak. De nem csak ez a jó hír dobogtathatja meg a világ egyik legismertebb dalát jegyző előadó imádóinak szívét…
Don’t worry, be happy… Ki ne ismerné a sokak számára életfilozófiává vált dal sorait, melyekért az ezerhangú Bobby McFerrin még egy Grammy-díjat is bezsebelt. Az acapella-dalaival világhírnevet kivívó afroamerikai énekes persze eme örökzöld óta sem áll le a zene- , helyesbítve a hanggyártással, és éppen ebben a hónapban adja ki új albumát VOCALbuLarieS címmel, melyen kedves szokását követve ismét szinte csak emberi hangokat használt fel.
A tíz Grammy-díjjal büszkélkedő művész már többször is járt hazánkban, tudniillik imádja a magyar közönséget, főleg annak interaktívsága miatt. Az élmények persze kölcsönösek, hiszen mikor egy-egy magyarországi koncerten önkéntesekre volt szükség a színpadon, az emberek tolongtak a világot jelentő deszkákon, hogy a vokálcsodával legalább néhány szólamot elénekelhessenek.
 
Utolsó, Syma-beli fellépésén pedig egy spontán gospel-kórus is létrejött, az ebbe jelentkező több mint 100 önkéntes közül a szakmai zsűri 10, teljesen hétköznapi embert választott ki arra a tiszteletreméltó feladatra, hogy egy egész estét együtt tölthessenek Bobby-val.

Az a capaelle-opera elmaradt, de most jön
A következő nagy esemény tavaly lett volna, hiszen McFerrin művészúr el akarta hozni kis országunkba is a capella-operáját, a Bobble-t, de sajnos a magas költségek miatt ez a rendezvény elmaradt. A sors furcsa fintora, hogy a 2010. januári moszkvai bemutatón, ahol két egymást követő nap játszották Bobby operáját (úgy látszik, külföldön tényleg van pénz a kultúrára is) egyik vendégelőadója a magyar Magyar Bori volt, a Besh o drom együttes énekesnője.
De ezúttal úgy néz ki, pótlódik minden, hiszen augusztus 22-én este 8 órakor a Syma Csarnokban újra találkozhat a magyar közönség a zenei élet egyik legkülönlegesebb alakjával. Persze különleges emberhez különleges koncepció illik, amit a szervezők bőven biztosítanak is neki. Az est különlegessége a tervek szerint abban rejlik majd, hogy Bobby különböző zene stílusok legjobb magyar női előadóival próbálhatja majd ki magát. Ilyen Kolonits Klára operaénekesnő, aki jelenleg a Varázsfuvolában játszik, Szőke Nikolett, jazzénekesnő, aki éppen most arat sikert sikerre Japánban kiadott lemezével és Szvorák Katalin, nép- és világzenét játszó alternatív-Kossuth-díjas énekesnő.
És hogy mit várhatunk az új lemeztől és koncerttől? A megszokott vidámságot és könnyedséget, egy kis profizmussal és spontánsággal fűszerezve. És persze továbbra is az örökzöld filozófiát; Don’t worry, be happy!).

- Kanicsár -
[2010.03.29.]
DUETTEK HÁROM MAGYAR ÉNEKESNŐVEL
Bobby McFerrin ismét Magyarországon
Hat évvel ezelőtt, 2004 májusában járt először Magyarországon a világhírű énekes. Most, háromévnyi szünet után új, VOCAbuLarieS című albumának megjelenése kapcsán nyár végén újra ellátogat hozzánk.
Első hazai fellépésekor McFerrin az Erkel Színházban adott két teltházas hangversenyt: az első részben a MATÁV Szimfonikus Zenekart vezényelte, majd a második részben következett a tőle megszokott, frenetikus hangulatú szóló mágia. Akkor lejött a közönség közé és találomra választott ki embereket, akik elfogódva énekeltek duettet a mesterrel. A második koncert 2005 februárjában a Budapest Kongresszusi Központban pótszékesre sikeredett. Bobby ezúttal a színpadra invitálta a közönség bátrabbik felét: amikor öt-tíz énekest kért, több mint harmincan futottak fel a dobogóra. 2007 májusában a Syma Csarnokban megrendezett koncerten egy tíztagú gospel-kórussal lépett fel, amelynek tagjait több mint száz, teljesen hétköznapi jelentkező közül választott ki egy szakmai zsűri. A következő fellépés tavaly lett volna. Akkor McFerrin az édesapja emlékére írott, Bobble című a capella operáját mutatta volna be nálunk, de az előadás a túl magas költségek miatt nem valósulhatott meg.
Az idei Syma-beli koncert különlegessége lesz, hogy Bobby három hazai, különböző műfajban tevékenykedő énekesnő oldalán próbálhatja ki magát a különböző zenei stílusokban. McFerrin partnere Kolonits Klára operaénekesnő, Szőke Nikoletta jazzénekes, valamint Szvorák Katalin nép- és világzenét játszó alternatív-Kossuth-díjas énekesnő lesz. A második részben a márciusban megjelent VOCAbuLarieS című albumából ad ízelítőt az ezerhangú énekes, amelyen ismét szinte csak emberi hangokat használt fel.
Bobby McFerrin 1950. március 11-én született New Yorkban. Ötéves korában költözött szüleivel Kaliforniába, ahol hatesztendősen kezdte zongora tanulmányait. Sacramentóban és Cerritosban töltött főiskolai évei után zongorista-énekesként eleinte kaliforniai kis klubokban, illetve szállodákban kezdett zenélni. Egy ilyen helyen fedezte fel őt 1979-ben a vokalizálás úttörője, Jon Hendricks, a legendás jazzénekes és szövegíró. Ő ajánlotta be a New York-i Cool Jazzfesztiválra, ahol McFerrin hatalmas sikert aratott teljesen egyéni énektechnikájával és showműsorával.
Ettől kezdve a világhírű jazzmuzsikusok szinte kézről-kézre adták Bobbyt. Előbb Chico Freemannel, majd Grover Washington Jr.-ral, végül Herbie Hancock VSOP együttesével turnézott. Az Elektra kiadó 1982-ben Bobby McFerrin címmel dobta piacra az énekes első lemezét, de ez még csak jazzkörökben keltett feltűnést. Az énekesre olyan nagy hatással voltak Keith Jarrett szólózongora lemezei, hogy elhatározta, szólóénekesként fog koncertezni. Első ilyen turnéját 1983-ban rögzítették és 1984-ben The Voice címen jelent meg az LP. Ezt az anyagot azonban mégsem nevezhetjük zenei értelemben tisztán a cappella produkciónak, hisz McFerrin mellének ritmikus ütögetésével különleges, addig soha sem hallott hangszer-imitációkat hozott létre. Ráadásul egészen újszerű légzéstechnikájának köszönhetően még a levegővételből is képes hangot faragni. McFerrin 1986-ban kötött szerződést a rangos Blue Note kiadóval, majd 1992-ben a Sony Classicallel. Tíz újabb lemezét húszmillió példányban adták el, összesen tíz Grammy-díj tulajdonosa.
2010. augusztus 22. 20:00 Syma Rendezvénycsarnok
Bobby McFerrin, km.: Kolonits Klára, Szőke Nikoletta, Szvorák Katalin (ének)
…….Az ezerhangú vokalista nemsokára - három év szünet után - új lemezzel kedveskedik a zenerajongóknak. A Don’t worry, be happy című dala által szinte mindenki által ismert Bobby McFerrin VOCALbuLarieS címmel jelenteti meg új korongját e hónapban, melyen ismét szinte csak emberi hangokat használt fel. A tíz Grammy-díjas művész már többször is járt hazánkban, imádja a magyar közönséget; főleg annak interaktívsága miatt. Utolsó, Syma-beli fellépésén egy spontán gospel-kórus is létrejött, az ebbe jelentkező több mint 100 önkéntes közül a szakmai zsűri 10 hétköznapi embert választott ki, akik aztán egy egész estét együtt tölthettek Bobby-val.

Augusztus 22-én este 8 órakor a Syma Csarnokban újra találkozhat a magyar közönség a zenei élet egyik legkülönlegesebb alakjával. Az est különlegessége a tervek szerint abban rejlik majd, hogy Bobby különböző zene stílusok legjobb magyar női előadóival próbálhatja majd ki magát. Így Kolonits Klára operaénekesnővel, aki jelenleg a Varázsfuvolában játszik, Szőke Nikolett jazzénekesnővel, aki éppen most arat sikert sikerre Japánban kiadott lemezével és Szvorák Katalin, nép- és világzenét játszó alternatív-Kossuth-díjas énekesnővel.


 

Utolsó frissítés ( 2010. május 18. )
 
< Előző   Következő >
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com