Kezdőlap
Szvorák Katalin is fellép a béke világnapján PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. április 28.

 Pécs 1998-ban elnyerte az UNESCO Városok a békéért díját. 2010. május 9-én, a béke napján a városban  jelen lévő vallások szakrális tereiben egyházi és hagyományos zenei alapokra épülő kortárs muzsika csendül fel.
19 órakor a Dómmúzeumban kerül bemutatásra A nap megszentelése.

Nyitott templomok Napja - A béke világnapja - 2010. május 9. (Pécs)
 
16.00 Pius templom
A PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete hallgatói
Közreműködik: a Pius templom Kórusa
Ingyenes

16.00 Cella Septichora
Kelle Antal "Mű a Szentföldről" c. kiállításának megnyitója
Ingyenes

Május 9-én, a Béke Világnapján kerül kiállításra Kelle Antal képzőművész-artformer „Mű a Szentföldről" című munkája Pécs világörökségi helyszínén, a Cella Septichora Látogatóközpontban.
A szobor egy bronz rög, mely szimbolizálja a mai Európát és az egész világot különösen próbára tevő emberi másságok elviselését és összefonódását. Magába integrál vallási jelképeket, de nem a megosztás, hanem a más kultúrák elfogadásának szándékával. A dolgokat más emberek szemszögéből nézve másképp látjuk, másként gondoljuk. Szimbolikus forma a másság, a tolerancia jegyében.

A nemesfémből készült, körbejárható (1,5m x 0,6m) szobor különböző jelképeket épít be, a keresztény, zsidó illetve mohamedán kultúra és vallás egyidejű, nem kizárólagos jelenlétét tárgyiasítja (szemlélteti). A kereszt, a csillag és a félhold találkozásából születendő felületek belső gazdagsága egy kívülről geometrikusan letisztult tömbbe, szentföldünk egy rögébe van elhelyezve.
A szobor ugyanazt az üzenetet, a béke üzenetét jelképezi, mint a szakrális terekben megvalósuló koncertek: ügyeljünk a nem csak azonos vallásúak közötti, hanem valamennyi jó szándékú ember közötti összetartozás és szolidaritás szükségességére.

A szobrot megvásárolta a Vatikán, így az alkotás most első és utolsó alkalommal tekinthetik meg a magyar és a Pécsre látogató külföldi turisták. Kiállításunk után a szobor örökre elhagyja Magyarországot.

18.00 Cella Septichora
Creatio - Koraközépkori latin himnuszok
Sator Quartet  - Bognár Szilvia – Lovasi András
Felnőtt jegy: 800 Ft/fő/koncert
Diák/nyugdíjas jegy: 500 Ft/fő/koncert

18.00 Belvárosi Református templom
A balatonszárszói Soli Deo Gloria Kórus és Pörneki Anikó énekművész
Ingyenes

18.30 Ferences templom
Otoki Paduai Szent Antal templom "Boldog Alojzia Spenicek" Vegyeskara
A V.K.I. Lickl György Női Kamarakórusa
Szeráfi Kórus
Ingyenes

19.00 Zsinagóga
Bíró Eszter Quintet
Bíró Eszter – ének
Fodo (ütőhangszerek, billentyűs hangszerek, melodika)
Nikola Parov (kaval, gadulka, klarinét, bolgár duda)
Papesch Péter (basszusgitár)
Hámori Máté (gitár)
Felnőtt jegy: 800 Ft/fő/koncert
Diák/nyugdíjas jegy: 500 Ft/fő/koncert

19.00 Dómmúzeum
Szvorák Katalin:
A NAP MEGSZENTELÉSE – himnuszok, zsoltárok, énekek és imák
Közreműködik:
Andrejszki Judit – ének, csembaló, orgona
Gombai Tamás – hegedű
Pejtsik Péter – cselló
Ingyenes
Szvorák Katalin legújabb, immár 25. önálló albuma, egyházi trilógiájának harmadik része A nap megszentelése címmel jelent meg és a legszebb himnuszainkat, zsoltárainkat és imádságainkat tartalmazza cselló, csembaló, orgona és hegedű kísérettel. Az élvezhető, természetes hangzás Pejtsik Péternek köszönhető.
A sorozat az Éneklő Egyház – Római Katolikus Népénektár dallamait és szövegeit dolgozza fel és elsődleges célja az egyházi ismeretterjesztés, hiszen világszinten népénekeink a leggazdagabbak és több évszázados hagyományokból táplálkoznak, ezért egyetemes európai keresztény kultúránk kiemelkedő alkotásai.
„….Szvorák Katalin megnyitja előttünk az utat kultúránk egy olyan rétegébe, amelyből ugyan ma is táplálkozunk, de amelyet ebben a formájában már kevesen élhettek át. A művészi élmény mindig olyan ajándék, amely magunk fölé emel. Itt ez az élmény, mivel szent énekek hangzanak el, kétszeresen is igaz. Köszönettel tartozunk érte…”
Sólyom László köztársasági elnök köszöntőjéből

Utolsó frissítés ( 2010. május 27. )
 
< Előző   Következő >
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com