Kezdőlap
Vox Humana PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. november 30.

 Fábry Zoltán énekbe foglalt aktualizált üzenete hangzik el a szlovák-magyar „népdalpárhuzamos” ajándék-albumon. Az eredeti nyelveken megszólaltatott énekek a 100 számozott példányban megjelent hanghordozón körüljárják a két nép közös ünnepeit, gyermekdalait, lakodalmát. Az unikális válogatáshoz Rudolf Schuster, Szlovákia volt köztársasági elnöke írt ajánlót. A CD teljes tartalma mindenki számára letölthető.

Letölthető a letöltés menüben.

Szvorák Katalin: Vox humana

Fábry Zoltán énekbe foglalt aktualizált üzenete hangzik el Szvorák Katalin legújabb albumán. A szlovák és magyar dallampárhuzamokat tartalmazó hanghordozón az eredeti nyelveken megszólaltatott énekek körüljárják a két nép közös ünnepeit, gyermekvilágát, lakodalmát.

A 100 számozott példányban megjelent unikális válogatáshoz Rudolf Schuster, Szlovákia volt köztársasági elnöke írt ajánlót. A CD teljes tartalma mindenki számára ingyen letölthető Szvorák Katalin honlapjáról. ( www.szvorakkatalin.hu )

(Felvidék ma 2005. dec.4..)


Szvorák Katalin népdalénekes Béres Ferenc-díjat kap

A Művészetbarátok Egyesülete Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő előterjesztésére ítélte oda az elismerést Szvorák Katalinnak. Az egyesület Béres Ferenc (1922-1996) halála után, 1997-ben a legendás Liszt-díjas dalénekes nevével fémjelzett díjat alapított a magyar népzene, a népdal terjesztésében és népszerűsítésében jeleskedők elismerésére. Eddig tizennégyen kapták meg ezt a kitüntetést - tájékoztatta az egyesület az MTI-t.

Szvorák Katalin számára jóleső érzés, hogy ezt a díjat megkapja, "öröm, hogy fiatal énekesként egy színpadon lehettem a meleg, kedves hangú Béres Ferenccel" - mondta az MTI-nek.

Szvorák Katalin még a díj átvétele előtt, hétfőn Brüsszelben koncertet ad a temesvári forradalom 20. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a Magyar Házban, ahol vendég lesz Tőkés László, az Európai Parlament független képviselője. A temesvári református pap kilakoltatása elleni megmozdulás vezetett a felkeléshez, amely elindította a romániai demokratikus átalakulást.

Szvorák Katalin visz magával néhányat most megjelent, szerzői kiadású lemezéből, a Vox Humana címűből, amely magyar és szlovák énekeket, dalokat a közös ünnepekről, gyermekdalokat, lakodalmas énekeket tartalmaz. A CD-vel az énekesnő bizonyítani akarja a kultúra összetartó erejét a gyűlöletkeltés ellenében.

A magyar, szlovák és angol nyelvű borítón Rudolf Schuster - aki 1999 és 2004 között volt Szlovákia elnöke - ajánlójában többek között azt írta: Szvorák Katalin azon túl, hogy a lemezzel a népzene kedvelőinek különleges csemegét nyújt át, "üzenetet is küld mindnyájuknak, milyennek kellene lennie a mi együttélésünknek... mert egymás kölcsönös megértése, a gyűlöletnélküliség mindannyiunk érdeke."

Szvorák Katalin Losoncon született, Pincen volt gyerek, Füleken járt iskolába, Budapesten egyetemre, Szentendrén tanít a Vujicsics Tihamér Zeneiskolában. Több népdalversenyt nyert és teljesítményét többek között Liszt és Kodály-díjjal, Bartók Béla-emlékdíjjal ismerték el, eddig 25 tematikus albuma jelent meg, nyolc lemezén Közép-Európa népeinek közös dallamkincsét szólaltatja meg 12 eredeti nyelven.

(Prae. MTI 2009.dec.5.)

Utolsó frissítés ( 2010. február 04. )
 
< Előző   Következő >
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com