Kezdőlap
Peredtől a nagytétényi kastélyig PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. november 25.

 - Peredtől a Nagytétényi
Kastélymúzeumig -


Néhány adventi gondolat és számos fellépés

Ahogy az áldott kismama, Mária utolsó hónapjában jóleső izgalommal, reménységgel, szeretettel várja gyermekét, valahogy én is így vagyok az adventi várakozással. Ilyenkor a gyermeki énemet szeretném elővarázsolni-erősíteni

annak a lelki tisztaságával, hitével együtt, hogy újra megélhessem azt a csodát, ami karácsonykor a születés misztériumában teljesedik ki, a várva várt gyermek születésével, aki elárvult szívünket megnyitja a szeretetre, kiéhezett lelkünket reménységgel tölti meg. Ady szavaival: "Én is mennék, mennék / Énekelni mennék, / Nagyok között kis Jézusért / Minden szépet tennék./ Új csizmám a sárban / Százszor bepiszkolnám,/ Csak az Úrnak szerelmemet / szépen igazolnám."
Az ünnepekre – úgy érzem – egyre nagyobb a lelki szükség, mégsem tudjuk úgy megélni, ahogy azt eleink tették. Ahhoz le kellene lassulnunk, tudatosabban kellene élnünk, az értékekre jobban figyelnünk, a családi kötelékeket erősítenünk, hogy a szeretet áramolhasson és eljusson oda, ahová szánjuk. A mindennapok rohanó taposó malmából, a zajos, zavarodott értékvesztett világunkból kellene kilépnünk, lelkünket felemelnünk, hogy észrevehessük saját környezetünkben is a mindennapi kis csodákat, a segítő kezeket, az odafigyelő tekintetet, s így emberarcunkat megőrizve, belső harmóniánkat megtalálva, az ünnep is valóban lelki tartalommal, szeretettel lesz megtöltve.
Az a kis, majdnem világvégi otthon a határon túlról, amely a magyar szót adományozta nekem a dalolás szeretetével, mely odaát mindig többlet-tartalommal bírt, ez ad erőt, nyugalmat, csendességet, belső békét, hogy visszavarázsoljam a mába a régi idők adventi, karácsonyi hangulatát, az Ipoly menti kis, felvidéki falut, a nagycsaládot, a szikrázó fehérséget, az ostorcsapkodást, a meleg bejglik illatát, az éjféli misét, a befagyott kacsaúsztatót, az istállószagot, az állatok leheletét, a szomszédban lakó Jolika barátnémat, nagyanyám apró, törékeny, de szívós alakját, nagyapám huncút, mosolygós szemét, zajos, vidám disznótorokat. Ebben a faluközösségben egykoron nem volt magárahagyatottság. Mindenki figyelt-vigyázott a többiekre.
Ma még inkább éhes mindenki a szeretetre, az odafigyelésre, megértésre. A szeretet ereje mindent legyőz. Csak a szeretet tudja megmenteni a világot. A zsarnokság tehetetlen a szeretettel szemben. Minden emberben elsősorban csak a jót kéne észlelnünk és ehhez kell a feltétel nélküli szeretet gyakorlása.
"Bármit elveszíthetsz. A vagyonodat, a békességedet, a türelmedet, a hitedet, a családodat, az életedet.... Mindent! Csak egyetlen dolog van, amit soha senki nem vehet el tőled, sem el nem veszítheted, az, amit te adtál másoknak."
Egy felvidéki énekkel kívánom: "Karácsony estéjén szépen vigadjanak,/ Első órájában békével jussanak./ Valahány e háznak lakosai vannak,/ Az Isten áldása térüljön magukra!"
Szvorák Katalin  Kossuth-díjas énekművész

- Kudlik Júlia és Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész legújabb lemezének bemutatójára kerül sor Solymáron, november 28-én 16.00 órakor.

"Az adventi várakozás nem tétlenséget jelent! Alkalom arra, hogy önmagunkba nézzünk és akarjuk megtanulni: hogy elsősorban önmagunkon kell uralkodnunk és önmagunk felett kell győznünk, mert csak ezután tudjuk egymást elfogadni és szolgálni, azaz szeretni" – vallja Kudlik Júlia a Magyar Televízió örökös tagja.

- Biatorbágy:
http://faluhaz.biatorbagy.hu/programok/201510293475

- Lekenyében lesz a legújabb Kudlik–Szvorák lemezbemutató felvidéki premierje

A napokban jelent meg Kudlik Júlia, a Magyar Televízió Örökös Tagja és Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész újabb közös lemeze, amely a Várakozás címet viseli.

A közös lemez, az adventi időszakot gondolatban és dalban bemutató Várakozás, melynek budapesti díszbemutatója december 19-én lesz a fasori evangélikus templomban.

A felvidéki lemezbemutató premier december 5-én lesz Lekenyében, a Csemadok Lekenyei Alapszervezet II. Családi délutánja elnevezésű rendezvény keretén belül. Az előadóművészek december első hétvégéjét Gömörben töltik, ugyanis további lemezbemutató koncertek valósulnak meg Berzétén, Tornagörgőn és Torna községekben is.
http://www.hirek.sk/itthon/20151106104216/Csaladi-delutan-es-KudlikSzvorak-lemezbemutato-Lekenyeben.html

http://www.felvidek.ma/felvidek/kultura/56876-lekenyeben-lesz-a-legujabb-kudlik-szvorak-lemezbemutato-felvideki-premierje

http://rozsnyovidek.sk/2015/10/18/lekenyeben-lesz-a-legujabb-kudlik-szvorak-lemezbemutato-felvideki-premierje/

https://www.facebook.com/Csemadok-Lekenyei-Asz-Zo-Csemadoku-v-Boh%C3%BA%C5%88ove-1652448161663022/?ref=bookmarks  

- Monor: http://www.nmi.hu/hu/Lakossagi/Deszka/Szvorak-Katalin-es-Kudlik-Julia-kozos-estje-Monoron

http://www.nmi.hu/Lakossagi/Deszka/Szvorak-Katalin-es-Kudlik-Julia-kozos-estje-Monoron

- A Bajai Szent Rókus Kórház Koronária Közhasznú Alapítványa tisztelettel meghívja Önt, családját és barátait az idei jubileumi jótékonysági gálaműsorra 2015. december 12-én, szombaton 17 órai kezdettel a bajai Bácskai Kultúrpalotába

- Sárvár, december 14. Fő tér "Csillagoknak Teremtője"
Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekművész adventi koncertje
Közreműködik: Bolya Mátyás

- Az Országos Onkológiai Intézetben december 16-án, szerdán 14 órakor kerül megrendezésre a hagyományok szerint tartandó karácsonyi ünnepségünk. Közreműködik többek közt Kudlik Júlia és Szvorák Katalin

- Főúri játékok – Polgári karácsony a Nagytétényi Kastélyban
November 21-től december 20-ig.


Karácsonyfa kiállításunk természetesen most is árveréssel kezdődik. November 28-án (szombaton) délelőtt 11 órától az elmúlt év díszei kerülnek kikiáltásra. Aki ebben az évben a kalapácsot leüti: Kautzky Armand színművész.

Az adventi hétvégéken, (péntek, szombat, vasárnap) 17óra 30-tól olyan neves művészek várják a közönséget, mint Szvorák Kati, Kudlik Juli, Berecz András, Hegedűs Endre és Hegedűs Kati, a Musica Historica együttes, Andrássy Frigyes operaénekes, valamint Győrffy Gergely hegedűművész.

Adventi vasárnapokon, délután 16 órától, közös gyertyagyújtásra várunk mindenkit, a kastély parkjában, ahol a kerület óvodásaival és kisiskolásaival énekelhetjük az ismert karácsonyi dallamokat.

Utolsó frissítés ( 2015. november 25. )
 
< Előző   Következő >
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com