Kezdőlap
A közelmúlt emlékfoszlányai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. november 25.

 Jelenések foszlányai

Egy fésületlen interjú a Ridikülnek, őszinte gratuláció a lelki rokon Tőzsér Árpádnak és Kiss Ferencnek, egy győri előadás méltatása, Papó Zenedéjével Kárpátalján, Simai Palkóval Kassán, rádiós interjúk, kvaterkák... stb.

Ridikülnek fésületlen interjú:
 
1. Önnek mit jelent a saját életére vetítve az, hogy Felvidékről érkezett?

A szülőföld, a gyökerek, minden ember számára igen meghatározó, életre szóló muníció. A kisebbségben megélt magyarságom mind a mai napig a legféltettebb kincsem, a legérzékenyebb pontom... Ennek köszönhetően megértőbb, nyitottabb vagyok a világra, s megpróbálok mindig a másik eszével is gondolkodni, a másik szívével érezni.

2. Szokott ott fellépni, énekelni?

Mindig külön öröm, ha az "enyéim" között lehetek, s a fellépéseim kapcsán mindig érzékelem azt az izgalmas feszültséget, amit általában a határontúli magyarok között észlelek, de szülőföldemen ez hatványozottabban van jelen.

3. Mit jelent Önnek a Felvidék - Zoborvidék?

Zobor vidék egy hihetetlen kincsesbánya, egy kiapadhatatlan forrás a népdalénekes számára, bár meg kell jegyeznem, a magyar nyelv inkább már csak az idősek sajátja. A szűkebb pátriám Losonc-Pinc-Fülek háromszögben található, s a szívem mindig nagyobbat dobban, ha átlépek a - már csak formálisan létező - határon. Köszöntenek az ismerős hegyek, az arcok, s mindig átérzem, mennyire erős a szülőföld vonzása.

4. Hogy látja a szórvány magyarok helyzetét a világban?

Ez egy igen kényes kérdés, nagyon borúsan látom a jövőt ebből a szempontból annak ellenére, hogy az állam szinte erején felül próbál segíteni a magyarság identitásának megőrzésében a nagyvilágban. Jelenleg, amikor erős a beolvadás, s főleg a fiatalok elvándorlása Nyugatra, ami a határon túli magyaroknál még hatványozottabban jelen van, merem állítani, ez rosszabb, mint a trianoni veszteség, mert akkor ugyan új határokat rajzolt a történelem, de lényegében mindenki a szülőföldjén maradt. Szomorú prognózis, hogy 30-40 év múlva két határontúli "magyar rezervátum" lesz: a Székelyföld és a Csallóköz.

5. Miért marad aki úgy dönt, hogy marad és miért hagyja el a szülőföldjét?


Ez teljesen egyéni. Távozik a vállalkozóbb, mobilabb réteg, s aki marad, azt elsősorban a szülőföld, az anyanyelv, a család tartja vissza. A szomorú tény az, hogy míg a múltban egy Misztótfalusi és az összes mesterlegény – Wanderbuchjával - visszatért és itthon kamatoztatta a kint megszerzett tudását, a mostaniak visszatérése kérdéses és közben nagy részük gyökeret vesztett, lelkiekben megtört szerencsétlenek lesznek.

6. Vannak anyanyelvi óvodák iskolák? Milyen lehetőségek vannak a magyar nyelv elsajátítására a szülőkön kívül?

Itt elsősorban a családé a felelősség, hiszen ismerek olyanokat az igazi szórványban, ahol 1918 óta nem volt magyar oktatás mégis közel egy évszázadon át továbbörökítették anyanyelvünket. Ilyenekkel találkoztam például az Erdélyi Aranyháromszögben (Verespatak, Abrudbánya, Brad, Zalatna), de akár a felvidéki Eperjest is említhetem alig 100 magyarjával. Sajnos ebbe a szórványba szóródik számos egykoron magyar település is napjainkban, elég csak Kassára, Losoncra, Ungvárra, Munkácsra, Dévára gondolni. Természetesen nagyon fontos tényező a színvonalas anyanyelvi oktatás az óvodától elkezdve, de ezt is a szülők anyanyelvhez való viszonya határozza meg. Szomorú tény a beolvadók és távozók nagy részének értelmiségi mivoltja, mert így az ottmaradottak iránytű nélkül manipulálhatók. Valójában a szórványban minden nap meg kell küzdeni a magyarságért és ezt csak az tudja átérezni, felfogni, aki mindezt gyermekként a saját bőrén tapasztalta.

7. Az otthon maradt idős emberek boldog emberek? Hogy látják a múltat és jövőt?

Az otthonmaradt idős emberek visszarévednek a múltba, megkeseredve várják a hazalátogató utódokat, akikkel sokszor már szót se tudnak érteni.

8. Ön szerint a vallás mennyire van jelen a szórvány magyarságban élőknél? "Életben" lehet a hit nélkül maradni (ez az anyaországiakra is vonatkozik)

A hit, akárcsak a hagyomány ápolása a legerősebb megtartó erő, hiszen, ha egy jó fél évszázada megkérdeztünk egy csángót magyarságáról, ő azt válaszolta: "én katolikus vagyok." Ezért van óriási szerepe a papok-lelkészek személyiségének, hogy valódi közösségeket formáljanak és így nyelvükben, szülőföld szeretetükben erősödjenek. Nem véletlen Reményik Sándor 1925-ben papírra vetett figyelmeztetése: "Ne hagyjátok a templomot, /A templomot s az iskolát!"

http://www.mediaklikk.hu/2015/11/07/ridikul-a-magyar-szorvanyrol/


- "GYŐR: November 8-án délután hallgathatták meg az érdeklődők Kudlik Júlia és Szvorák Katalin népdalénekes élő lemezbemutatóját. Tanulságos történetek, versek, fájdalmas és időtlen gondolatok, zsoltárok és népdalok szóltak a jelenlévőkhöz a szeretetről, az egymással való megbékélés útjáról. Mert az alkotók szerint ez hiányzik a mai világból. Szakadékok keletkeztek a generációk között, az emberek nem értik egymást és önmagukat sem, és elfelejtették a természet nyelvét. Kudlik Júlia súlyos helyzetképet festett, de megoldásokat is ajánlott. Ha az ember felfelé néz, észreveszi, hogy van mit tanulnia. Akár a vadludaktól, akik V alakban repülnek, és így, együttes erővel 71 százalékkal hosszabb utat tudnak megtenni, mintha egy madár külön próbálkozna. Az elmagányosodásra hívta fel a figyelmet az idézett Teréz anya, aki saját példájával mutatta meg, hogy nem kell külső hatalmakra várni, hogy "merjünk jók lenni, merjünk jót tenni". Mindenkiből lehet kiválasztott, ha felismeri, mi a dolga, és elkezdi teljesíteni. A Szeretettel című album üzenete, hogy még lehet más a világ, ha mindenki tesz érte, ha félelem helyett szeretet költözik a szívekbe."

- 2015.10.18-án, 15:04 - 16:00, Kvaterka a KATOLIKUS RÁDIÓBAN
Szerkesztő: Varga Ramona
A műsor vendége Szvorák Katalin Kossuth és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész kedvenc lemezeiről beszélget és emlékezik.

- Már hallgatható: Kvaterka Szvorák Katalinnal
http://www.katolikusradio.hu/archivum.php?mev=2015&mho=10&mnap=18&mora=15&mperc=04
és holnaptól hallgatható: (20:11-kor. Kossuth Rádió, November 4. Belépő – Kulturális magazin
Szerkesztő-műsorvezető: Csűrös Csilla)

- November 12.A Pro Caritate és Szent Kristóf díjak átadása a Szociális Munka Napján (Iparművészeti Múzeum Aulája, 9:00 óra)
Közreműködik: Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész és a Budapesti Operettszínház művészei: Mészáros Árpád Zsolt és Siménfalvy Ágota

- MEGHÍVÓ a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata ÉLŐFOLYÓIRATÁNAK (I. évfolyam, 3. szám) bemutatójára: TŐZSÉR ÁRPÁD, az MMA Irodalmi Tagozata által odaítélt, 2015. évi "Az Év Legjobb Könyve" Díjával kitüntetett, Kossuth-díjas költő IRODALMI ESTJÉRE, 2015. november 12-én 18.00 órára A MŰCSARNOKBA (1146 Budapest, Dózsa György út 37.) Az estet bevezeti: Ágh István Kossuth-díjas költő Házigazda: Mezey Katalin költő, tagozatvezető Közreműködik: Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes, Újhelyi Kinga színművész. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

- November 14-én, szombaton 15:04-től Szvorák Katalin lesz Csiba Lajos és Juhász Előd műsorának vendége a Magyar Katolikus Rádióban.

- PAPÓVAL Kárpátalján:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1031400846951221.1073741908.120110004746981&type=3

- Simai Pál zeneszezővel Kassán (nov.10.):
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1031973093560663.1073741909.120110004746981&type=3

- Kiss Ferenc az első Makovecz díjas!!!
http://maifama.hu/newsportal/118/2015-11-21/Kiss_Ferenc_kapta_a_Makovecz_d%C3%ADjat

http://www.hirado.hu/2015/11/20/elso-alkalommal-adtak-at-a-makovecz-imre-dijat/

http://maifama.hu/newsportal/118/2015-11-14/Isten_magyarokat_k%C3%BCld%C3%B6tt_a_Holdba

- November 19.: Szvorák először a Gazdasági Rádióban!
https://www.facebook.com/fonobudaizenehaz/posts/1072344236122812

- Szvorák Katalin lett Pest megye Díszpolgára:
http://solymaronline.hu/2015/11/03/2253/

http://www.dunakanyarregio.hu/index_article.php?cikk=6389

http://www.hirtukor.hu/bel.php?ssz=28452


Egyéb:

"...Nos, nincs itt ebben semmi meglepő- Az énekesnő biztosan jól ki tudja vágni a magas "c"-t..."
http://nepszava.hu/cikk/1075764-a-pitianerseg-emlekmuve

http://www.royalmagazin.hu/kozelet/koztunk-szolva/34523-dk-a-fidesz-becsapta-egesz-pest-megyet

http://os.mti.hu/hirek/111633/a_demokratikus_koalicio_kozlemenye

http://www.hirtukor.hu/bel.php?ssz=28452

http://gepnarancs.hu/2015/11/a-pasztor-bela-botrany/

http://index.hu/belfold/2015/11/03/nem_lehetett_diszpolgar_a_polgarmester-rekorder/

http://nol.hu/belfold/-meg-sosem-enekelt-himnuszt-fidesz-unnepsegen-1572931

http://www.kisoroszi.hu/hirek/pestmegyediszpolgara

http://www.kisoroszi.hu/hirek/pestmegyediszpolgara

http://www.pestmegye.hu/hirek-altalanos/szvorak-katalin-lett-pest-megye-diszpolgara

http://hirkodex.hu/nem-lehetett-diszpolgar-a-polgarmester-rekorder-0925d6c80bf84f90b92b3b0e958a1aa8

http://nol.hu/belfold/-meg-sosem-enekelt-himnuszt-fidesz-unnepsegen-1572931

Utolsó frissítés ( 2015. november 25. )
 
< Előző   Következő >
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com