Kezdőlap
Etnofónia és Péterfalva PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. november 04.
Határtalan szórakozást kínál a fesztivál
 
 
November 5-én újra indul a Héttorony Fesztivál. A programsorozaton többek között fellép Majorosi Marianna, Szvorák Katalin, a Cimbaliband. A november 20-i záróeseményen pedig az Etnofon filharmonikusokkal kiegészülve ad különleges koncertet a Zeneakadémián.

Tiszapéterfalva (Kárpátalja) - 2015. november 7. - Képtár
10:00 "Sző, fon, nem takács..." A péterfalvi szövőszék (esztováta), valamint egyéb len- és kenderfeldolgozó eszközök bemutatása. Kedvcsináló gyerekeknek az Ugocsa Hagyományőrző Egyesület közreműködésével.
11:00 "Nap után sétáló" Szvorák Katalin és Papó zenekarának közös műsora
17:00 Kiss Ferenc beszélget Kész Barna és Kész Margit kárpátaljai néprajzkutatókkal Ugocsa megye építészeti hagyományairól, a paraszti létformáról, a népköltészetről. Közreműködik Szvorák Katalin, Küttel Dávid és Szokolay Dongó Balázs

Zeneakadémia – Gálakoncert Makovecz Imre 80. születésnapja alkalmából - 19:30
Kiss Ferenc
Etnofónia – A Holdudvarház dalai

Nagyzenekari hangszerelés: Vedres Csaba

Közreműködik az Etnofon Zenei Társulás:
Babos Károly – ütőhangszerek;
Huszár Mihály – basszusgitár;
Kiss Ferenc – hegedű, koboz, ének;
Küttel Dávid – szintetizátor, harmonika, gitár;
P. Szabó Dániel – cimbalom;
Szokolay Dongó Balázs – szaxofon, tárogató, furulyák, duda,
valamint Bognár Szilvia, Horváti Kata, Szvorák Katalin ének,
Ágoston Béla és Szabó Zoltán duda

Előadja a Szent István Király Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Makovecz Pál

Árnyak
Fúdogál a szellő 3:30
Ady verbunkja 4:00
Katonadal 5:30

Elrendelve
Kaszás e földön 3:10
Halottas 2:00
Harag napja 3:30

Játék
Leányok 4:00
Dudaverseny 4:50

Kötelékek
A bujdosó álma 7:30
Jó hogy vagy! 3:30
Vándordal Brassótól Brüsszelig 5:30

*

Egy mese szerint a Jóisten egyszer lenézett a Földre. Ott is a szép Magyarország közepére, de nagyon szomorú lett attól, amit látott: szegénység, fájdalom, keserűség, bánat emitt, amott meg a méltóságok dőzsölése és ádáz fenekedése ellene és kedvenc népe ellen. Nem igazság – gondolta –, hogy örökösen csak acsarkodnak a magyarokra mindenféle nemzetek, meg a világ dölyfös uraságai. Irigylik meseszép földjét, gazdag vizeit, kivételes képességeit. Segítenem kell rajtuk, mert mégiscsak őket szeretem legjobban.

Megtanácskozta hát angyalaival, hogy mitévő legyen, aztán Fergeteg havának egyik éjjelén elküldte seregét a Földre. Csodafiú-szarvas vezette őket. Szárnya suhogása idáig hallatszott, szikrázó patáit láthatta bárki, aki épp nem aludt. Lángoló agancsával mutatta az utat a többieknek. Megérkezvén, az angyalok és tündérek selyemkötelet fűztek át a Kárpát-medence határán, és szőröstül-bőröstül, levegőstül, hegyekkel, vizekkel, építményeivel, mindenféle kincseivel, élőlényeivel, magyarokkal és más népeivel együtt, mindenestül felvitték a Hold innenső oldalára, és letették valahol a Viharok Óceánja és az Esők Tengere határán, ahol a Duna, Tisza folyók helyét a Jóisten már jó előre elkészítette.
Mikor az emberek és állatok felébredtek, csak dörzsölték a szemüket, hová kerültek. A Nap ugyanúgy világított az égen, de az éppen lemenő Hold helyett a Földet látták, a saját országuk helyén meg csak egy nagy folt sötétellett.

Akkor szólt az Úristen.
Kedveseim, mostantól ez a ti hazátok, Holdudvarház a neve. Itt nem bánt benneteket senki, itt véget vethettek minden rossznak, ami befészkelte magát közibétek. Szálljatok magatokba, szabaduljatok meg bűneitektől és javuljatok meg saját akaratotokból. Aztán majd eldöntitek, akartok-e visszamenni, vagy sem. Ennél többet nem segíthetek.

Azzal ismét magára hagyta a magyarokat, ki tudja mennyi időre.
        

*

Kiss Ferenc hangépítész ebben a több tételes zeneművében megpróbálta rekonstruálni a mesebeli Holdudvarház muzsikáját. Mi maradhatott fent zenei műveltségünkből, mi az, ami fontos lehet még számunkra egy ilyen váratlan fordulat után? A kortárs hangzású, de sok részletében parasztzenei modorban előadott régi és újabb dalok szimfonikus hangszerelését Makovecz Imre is sürgette annak idején. Most elkészült. Az ő tiszteletére szóljon!

*

"Az utolsó látogatásom hozzád tavaly tavasszal történt. Nagy szeretettel fogadtál, mint mindig. Tréfálkoztál, de már fájt belül. Éppen sikerült kirángatnotok az irodád a kelepcéből, vidám voltál, tele tervekkel. A feleségem nem hagyja, de azért iszom most veled egy pohárkával. Igaz, én vagyok a Főnök, de mégis Marianne a főparancsnok. Otthon nem engedi – s a kolléganőd már hozta is fejcsóválva a szilvóriumot.
Faggattál, hogy min dolgozom éppen, és elárultam neked egy későbbi nagy tematikus albumom és előadásom, a Holdudvarház c. produkció tervét is. Ami úgy indulna, hogy az Úristen már csak egyféleképpen tudja megmenteni szegény magyarokat. Úgy, hogy egy éjjel alászáll seregével és szőröstül-bőröstül, levegőstül, hegyekkel, vizekkel, építményeivel, mindenféle kincseivel, élőlényeivel, különféle népeivel együtt felviteti a Kárpát-medencét a Holdra. Ott aztán magára hagyja őket, hogy szálljanak magukba, javuljanak meg maguktól ha tudnak, és a többi...
Akkor te megkérdezted: Mért nem a Napba? Az a férfi égitest.
Mert onnan nem tudnánk visszajönni, elégnénk.
Igaz. Vissza kell jöjjünk, mert nekünk itt a helyünk, itt van dolgunk – zártad le, és úgy belelkesültél, mint egy gyerek. Egyből felajánlottad a színpadkép megtervezését. Ez éltedben sajnos nem valósult meg, de ne hidd, hogy nem foglak szavadon!"


(Kiss Ferenc: Vérnarancsliget a Héttorony alatt . ORSZÁGÉPÍTŐ 2012/3, 44. old.)

http://www.hettoronyfesztival.hu/

http://tollal.hu/hirek/hettorony-fesztival-2015-fono-budai-zenehaz

http://www.kulturpart.hu/folk/48456/hatartalan_szorakozast_kinal_a_fesztival

 
< Előző   Következő >
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com