Kezdőlap
Zsúfolt hetek következnek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. november 04.

 Sűrű napok és hetek következnek Karácsonyig

Lesz Belépő és Ridikül, Keresem a szót Juhász Előddel, Veresegyháza elmarad, de lesz két tucat jelenés... Lesz Várakozás Pereden is (november 29-én, 17 óra, Tesedikovo, Hlavná ulica - Obecny Úrad).
A Várakozás hivatalos felvidéki lemezbemutató premierje egyébként december 5-én lesz Lekenyében, a Csemadok Lekenyei Alapszervezet II. Családi délutánja elnevezésű rendezvény keretén belül. Az előadóművészek december első hétvégéjét Gömörben töltik, ugyanis további lemezbemutató koncertek valósulnak meg Berzétén, Tornagörgőn és Torna községekben is.

(A képmellékletben meghívó-egyveleg a közelgő előadásokról)

Részlet a Ridikülnek adott riportból és meghívó a solymári lemezbemutatóra:

1. Önnek mit jelent a saját életére vetítve az, hogy Felvidékről érkezett?

A szülőföld, a gyökerek, minden ember számára igen meghatározó, életre szóló muníció. A kisebbségben megélt magyarságom mind a mai napig a legféltettebb kincsem, a legérzékenyebb

pontom... Ennek köszönhetően megértőbb, nyitottabb vagyok a világra, s megpróbálok mindig a másik eszével is gondolkodni, a másik szívével érezni.

2. Szokott ott fellépni, énekelni?

Mindig külön öröm, ha az "enyéim" között lehetek, s a fellépéseim kapcsán mindig érzékelem azt az izgalmas feszültséget, amit általában a határontúli magyarok között észlelek, de szülőföldemen ez hatványozottabban van jelen.

3. Mit jelent Önnek a Felvidék - Zoborvidék?

Zobor vidék egy hihetetlen kincsesbánya, egy kiapadhatatlan forrás a népdalénekes számára, bár meg kell jegyeznem, a magyar nyelv inkább már csak az idősek sajátja. A szűkebb pátriám Losonc-Pinc-Fülek háromszögben található, s a szívem mindig nagyobbat dobban, ha átlépek a -már csak formálisan létező-határon. Köszöntenek az ismerős hegyek, az arcok, s mindig átérzem, mennyire erős a szülőföld vonzása.

4. Hogy látja a szórvány magyarok helyzetét a világban?

Ez egy igen kényes kérdés, nagyon borúsan látom a jövőt ebből a szempontból annak ellenére, hogy az állam szinte erején felül próbál segíteni a magyarság identitásának megőrzésében a nagyvilágban. Jelenleg, amikor erős a beolvadás, s főleg a fiatalok elvándorlása Nyugatra, ami a határon túli magyaroknál még hatványozottabban jelen van, merem állítani, ez rosszabb, mint a trianoni veszteség, mert akkor ugyan új határokat rajzolt a történelem, de lényegében mindenki a szülőföldjén maradt. Szomorú prognózis, hogy 30-40 év múlva két határontúli "magyar rezervátum" lesz: a Székelyföld és a Csallóköz.

5. Miért marad aki úgy dönt, hogy marad és miért hagyja el a szülőföldjét?

Ez teljesen egyéni. Távozik a vállalkozóbb, mobilabb réteg, s aki marad, azt elsősorban a szülőföld, az anyanyelv, a család tartja vissza. A szomorú tény az, hogy míg a múltban egy Misztótfalusi és az összes mesterlegény – Wanderbuchjával - visszatért és itthon kamatoztatta a kint megszerzett tudását, a mostaniak visszatérése kérdéses és közben nagy részük gyökeret vesztett, lelkiekben megtört szerencsétlenek lesznek.

6. Vannak anyanyelvi óvodák iskolák? Milyen lehetőségek vannak a magyar nyelv elsajátítására a szülőkön kívül?

Itt elsősorban a családé a felelősség, hiszen ismerek olyanokat az igazi szórványban, ahol 1918 óta nem volt magyar oktatás mégis közel egy évszázadon át továbbörökítették anyanyelvünket. Ilyenekkel találkoztam például az Erdélyi Aranyháromszögben (Verespatak, Abrudbánya, Brad, Zalatna), de akár a felvidéki Eperjest is említhetem alig 100 magyarjával. Sajnos ebbe a szórványba szóródik számos egykoron magyar település is napjainkban, elég csak Kassára, Losoncra, Ungvárra, Munkácsra, Dévára gondolni. Természetesen nagyon fontos tényező a színvonalas anyanyelvi oktatás az óvodától elkezdve, de ezt is a szülők anyanyelvhez való viszonya határozza meg. Szomorú tény a beolvadók és távozók nagy részének értelmiségi mivoltja, mert így az ottmaradottak iránytű nélkül manipulálhatók. Valójában a szórványban minden nap meg kell küzdeni a magyarságért és ezt csak az tudja átérezni, felfogni, aki mindezt gyermekként a saját bőrén tapasztalta.

7. Az otthon maradt idős emberek boldog emberek? Hogy látják a múltat és jövőt?


Az otthonmaradt idős emberek visszarévednek a múltba, megkeseredve várják a hazalátogató utódokat, akikkel sokszor már szót se tudnak érteni.

8. Ön szerint a vallás mennyire van jelen a szórvány magyarságban élőknél? "Életben" lehet a hit nélkül maradni (ez az anyaországiakra is vonatkozik)

A hit, akárcsak a hagyomány ápolása a legerősebb megtartó erő, hiszen, ha egy jó fél évszázada megkérdeztünk egy csángót magyarságáról, ő azt válaszolta: "én katolikus vagyok." Ezért van óriási szerepe a papok-lelkészek személyiségének, hogy valódi közösségeket formáljanak és így nyelvükben, szülőföld szeretetükben erősödjenek. Nem véletlen Reményik Sándor 1925-ben papírra vetett figyelmeztetése: "Ne hagyjátok a templomot, /A templomot s az iskolát!

http://solymaronline.hu/2015/10/16/kudlik-julia-es-szvorak-katalin-solymaron/

Kudlik Júlia és Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész legújabb lemezének bemutatójára kerül sor Solymáron, november 28-én 16 órakor.

"Az adventi várakozás nem tétlenséget jelent! Alkalom arra, hogy önmagunkba nézzünk és akarjuk megtanulni: hogy elsősorban önmagunkon kell uralkodnunk és önmagunk felett kell győznünk, mert csak ezután tudjuk egymást elfogadni és szolgálni, azaz szeretni" – vallja Kudlik Júlia a Magyar Televízió örökös tagja.

Az adventi várakozás során, ha képes elcsendesedni a világ: van remény – s, ameddig legalább ilyenkor képes magába szállni az ember: van esély! A műsorban advent kapcsán a várni tudásról, a türelemről, a megállásról, az elcsendesedésről, a lelki-fizikai megújulást adó pihenésről, az egyedüllétről, összeszedettségről, gazdagságról, a csend hatalmáról és gyógyító erejéről is szó esik.

Jegyek  – 1000 forintos áron – október 19-től kaphatók a művelődési házban

http://www.mediaklikk.hu/2015/10/30/szvorak-katalin-az-esti-dalban/

http://www.nmi.hu/hu/Lakossagi/Deszka/Szvorak-Katalin-es-Kudlik-Julia-kozos-estje-Monoron

http://amierdonk.hu/hu/irasok/csend-zeneje

http://www.nmi.hu/Lakossagi/Deszka/Szvorak-Katalin-es-Kudlik-Julia-kozos-estje-Monoron

Utolsó frissítés ( 2015. november 04. )
 
< Előző   Következő >
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com