Kezdőlap
Schlagwort-hírek kibontva PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. augusztus 18.

 Az aranyhangú népdalénekesnő három új lemeze

16-szor lett hír a három új album!

 

 

 

1. http://www.magyarszo.com/hu/2797/kultura/131626/Az-aranyhang%C3%BA-n%C3%A9pdal%C3%A9nekesn%C5%91-h%C3%A1rom-%C3%BAj-lemeze.htm

(Magyar Szó online. 2015. aug.14.)

2. http://vajdasaghirek.com/az-aranyhangu-nepdalenekesno-harom-uj-lemeze/

és a Hírözönben:

3. http://hir-ozon.hu/hirek/az-aranyhangu-nepdalenekesno-harom-uj-lemeze

valamint:

4. http://felvidek.ma/kitekinto/karpat-medence/55544-harom-uj-albumot-jelentetett-meg-szvorak-katalin

5. http://www.szabadujsag.com/harom-uj-albuma-jelent-meg-szvorak-katalinnak/

6. http://www.gomorilap.sk/fulek/harom-uj-albuma-jelent-meg-szvorak-katalinnak/

7. http://hweb.sk/harom-uj-albuma-jelent-meg-szvorak-katalinnak/

8. http://www.hirek.sk/kultura/20150814161037/Harom-uj-albuma-jelent-meg-Szvorak-Katalinnak.html

továbbá:
 
9. http://friss-hirek.hu/friss-hirek/harom-uj-albuma-jelent-meg-szvorak-katalinnak

10. http://nemzeti.net/l.php?u=3332321

Három új albuma jelent meg Szvorák Katalinnak

11. http://pannonhirnok.com/harom-uj-albuma-jelent-meg-szvorak-katalinnak/

12. http://www.zoboralja.sk/

13. Dedikálás és interjú: http://www.szentendreihirek.hu/2015/08/lemezdedikalas-szvorak-katalinnal-es-szorenyi-leventevel/

14. http://szevi.hu/keresem-a-szot/

15. http://www.programturizmus.hu/ajanlat-szentendrei-programok.html

16. Az aranyhangú népdalénekesnő három új lemeze (Magyar Szó – vajdasági napilap)
Keresem a szót címmel jelent meg Szvorák Katalin és Szörényi Levente legújabb közös albuma
m. k.
2015. augusztus 14., 14:43
MAGYAR SZÓ / KULTÚRA
Szvorák Katalin Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas népdalénekesnőt nem csak a Kárpát-medencében övezi népszerűség, hisz 37 éves pályája során 43 országban koncertezett. A vajdasági közönség a tavasszal találkozhatott vele legutóbb, amikor Kudlik Júliával, a Magyar Televízió Örökös Tagjával 12 bánáti és bácskai településen léptek fel, mutatták be Szeretettel című közös albumukat. Szvorák Katalinnak augusztus elején egyszerre három albuma jelent meg, mégpedig saját kiadásban. A Keresem a szót című albumot a népdalénekesnő Szörényi Leventével és a Tárkány Művek zenészeivel készítette. A lemezen olyan újraénekelt és -hangszerelt Szörényi–Bródy-számok hallhatók mint a Sárga rózsa, a Kisvirág, a Vörös Rébék, a Még fáj minden csók.
A Tente baba című lemez a boldog és büszke nagymama ajándéka unokájának és minden kisgyermeknek, a jól ismert és kevésbé ismert magyar altatódalok mellett cseh, lengyel, héber, horvát dalok is szerepelnek rajta. Az Ajándék című album pedig egy válogatás, amelyen versmegzenésítések, rockopera-részletek is szerepelnek, a közreműködők között van többek között Illés Lajos, Szörényi Levente, Bobby Mc Ferrin.

AJÁNDÉK

– Felvidéki magyarként a televízió előtt ülve szívtam magamba az 1968-as táncdalfesztivált és annak szabadságélményét odaát. Zsebrádiómból szólt Kovács Kati, akinek dalaival táncdalfesztiválokat nyertem az egykori Csehszlovákiában. Életre szóló élmény volt az Illésék zenéje is. Hála a Tárkány Műveknek most visszapergettük az időt, új köntösbe öltöztek a régi slágerek. A népi hangszerek világa még inkább erőteljesebbé tette a dalok máig élő üzenetét. A dalok nem alakultak át, és egyikünk se próbált megváltozni. Szörényi Levente szintén énekel az albumon, és hozta magával régi-új hangját – osztja meg velünk a Keresem a szót című albummal kapcsolatos gondolatait Szvorák Katalin. A lemez a Szerencsejáték Zrt. és a Mol támogatásának köszönhetően jelent meg.

– Én valójában a hangot mindig megtalálom és csak a „szót keresem” közel négy évtizede, mert gátlásos vagyok és önmenedzselésből bukásra állok. Népdalként-népmeseként terjedek, és adnak kézről kézre a világ kis közösségei. Életemben csak egyszer volt egy hónapig egy kedves menedzserem, de ő elment szülni. Nagyon jól tette, mert így ő boldog lehet és én teljes szabadságban alkothatok – vallja a Liszt- és Kossuth-díjas népdalénekesnő.

– Augusztus elején egyszerre három albumot jelentettem meg saját kiadásban. Nemrég lettem nagymama, így Julka unokámat a Tente baba című kiadvánnyal örvendeztettem meg, de ugyancsak most jelent meg egy válogatásom ismeretlenebb énekeimből. Ezen különböző versmegzenésítések, rockopera-részletek, kortárs-zenés megszólalások hallhatók. A 34. önálló kiadványomnak nem véletlenül Ajándék a címe. Ajándékul szánom barátaimnak és nem engedem kereskedelmi forgalomba. Szeptemberre elkészül Kudlik Julival újabb közös lemezünk, a Várakozás, mely elsősorban az adventi csodavárás mélységeit mutatja be gondolatokban és dalokban – tudtuk meg az énekesnőtől. Reméljük, ennek az albumnak az anyagát szintén alkalmunk lesz élőben is hallani nekünk, vajdaságiaknak. Korábbi lemezük aranylemez lett, holott kereskedelmi forgalomban ez is – mint Szvorák Katalin más albumai – csak egyetlen helyen, a budapesti Lemezkuckóban kapható, rendelhető meg.

A NAPSUGÁR KISHÚGA

Szvorák Katalin 1958-ban született a felvidéki Losoncon. 1980-ban egyetlen külhoni magyarként a Népművészet Ifjú Mestere lett, 1981-ben csehszlovák állampolgárként megnyeri a Röpülj pávát, két évtizedig félállású magánénekes a Honvéd Együttesben, több tucat díj, elismerés birtokosa, ő a felvidéki Pinc falu egyetlen díszpolgára. Első komoly elismerése a Liszt-díj 2000-ben érkezett, a kuriózumnak számító Alternatív Kossuth-díj 2010-ben. 2013-ban „váratlan ajándékként” Kossuth-díjat kap. 1996-tól a szentendrei Vujicsics Zeneiskola népdaltanára. 2010-ben és 2011-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének vendégtanára. Magyarországon elsőként jelentette meg 8 albumon a Kárpát-medence népeinek közös dallamkincsét – eredeti nyelveken. Övé az első gyermekeknek szóló, népdalokat tartalmazó lemez és az első egyházi népénekes album. Lemezt készített agyvérzéses betegek gyógyítására, megjelentetett egyházi énekes trilógiát, egy másik tematikus albumán a Teremtést dicséri történelmi egyházak énekeiben, Kudlik Julival két „szeretettel” lemezt készített...

„Örökös takarásban kellett közénk elhoznia a fényt”, hogy a kisközösségek visszatérő vendége lehessen, népmeseként terjed szájról szájra. A csöndben alkotó, önjáró, menedzsernélküli és rivaldát kerülő Szvorák Katalin „aranyhangját” – Utassy József szerint –„ ezüst muzsika kíséri”, „Énekhangjától megszépülünk” – vallotta Tamási Lajos . „A dalaiban vándorló üzenet e tágabb hazában a vox humana küldetését vállaló mindenkori kisebbségek hitvallása”, mások szerint Szvorák Katalin zenei világa: „saját világ. Nem utánozható, nem is utánozandó. Éneklése maga a nemes egyszerűség, a méltóság hangja, ahol az énekelt dal iránti alázat szólal meg.” Minden megnyilvánulása az éneklés művészetén túl is emberi tartás. Palotai Erzsi szerint: „Benső fényforrás ő, a napsugár kishúga.”

Három új albuma jelent meg Szvorák Katalinnak (Felvidék Ma)


A losonci születésű Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművésznek a napokban új albumai jelentek meg.

Az Ajándék című lemezen húsz dal lett csokorba szedve, még a Tente baba című CD a legkisebbeknek szól, amelyen altatódalok hallhatók. „Három albumot jelentettem meg saját kiadásban. Julka unokámat a Tente baba  című lemezzel leptem meg. Szintúgy a napokban jelent meg harmincnegyedik önálló kiadványom, melynek Ajándék a címe. A rockos-, poppos, kortárs-zenés, versmegzenésítéses válogatott számokból álló albumot barátaimnak, tisztelőimnek ajándékozom majd.” – nyilatkozta a Felvidek.ma-nak Szvorák Katalin.

A népdalénekes legújabb lemezén olyan újraénekelt és hangszerelt Szörényi- Bródy számok hallhatók, melyeket a Tárkány Művek zenészei és Szörényi Őrs fiatal lelkülettel és érzékenységgel hangszereltek újra. A népi hangszeres variáns erőteljes üzenete a mának is szól, hiszen az albumon három generáció kézfogása „hallható”, jelezve, hogy az igazán jó zene műfajától függetlenül örökérvényű.  A Keresem a szót című lemez a Szerencsejáték Zrt. és a Mol támogatásával látott napvilágot és csak egyetlen egy helyen kapható, rendelhető meg, a budapesti, Király utca-i Lemezkuckóban. A legújabb CD 11 dalt tartalmaz: 1. Hej, így tedd rá, 2. Sárga rózsa, 3.Csak egy dal, 4. Bánatvirág, 5. Vörös Rébék, 6. Kisvirág, 7. Fáradt vagyok, 8. Éjszaka, 9. Még fáj minden csók, 10. Keresem a szót, 11. Nemsokára elmegyek. Ezek közül kettő már meghallgatható: Keresem a szót https://www.youtube.com/watch?v=LngeBihAZwE és a Sárga rózsa https://www.youtube.com/watch?v=m7LoMXt4htE című dalok.

„A hangot mindig megtalálom, de a „szót keresem”, mert csak az énekelt szavak embere vagyok születésem óta. Szóbeli önmenedzselésem szinte önleépítést eredményez, így szájról-szájra terjedek, akár a népdal és kézről-kézre, faluról-falura, városról- városra adnak tovább a kisközösségek. Mindössze egy hónapig volt egy aranyos menedzserem, Emőke, de ő elment szülni. Boldog ember lett és én továbbra is vidáman alkothatok szertelen-végtelen szabadságomban. Most is három albumot jelentettem meg saját kiadásban. Szeptemberben jelenik meg Kudlik Julival újabb közös lemezünk, az adventi időszakot gondolatban és dalban bemutató Várakozás, melynek első bemutató előadásai december legelején lesznek Lekenyén, Berzétén, Tornagörgőn és Torna községekben.” – tudtuk meg a népdalénekestől.

Szvorák Katalin 1958-ban Losoncon született. Öt évig volt pinci kisleány, majd tizenöt évig Füleken nevelkedett. 1980-ban egyetlen külhoni magyarként a Népművészet Ifjú Mestere lett, 81-ben csehszlovák állampolgárként megnyerte a Röpülj pávát. Több tucat díj, elismerés birtokosa, Pinc község egyetlen díszpolgára. Az első komoly elismerése a Liszt-díj 2000-ben érkezett, a kuriózumnak számító Alternatív Kossuth-díj pedig 2010 - ben. 2013-ban „váratlan ajándékként” Kossuth-díjat kap. Övé az első gyermekeknek szóló népdalokat tartalmazó lemez és az első egyházi népénekes album. Lemezt készített agyvérzéses betegek gyógyítására, megjelentetett egyházi énekes trilógiát is. Egy másik tematikus albumán a Teremtést dicséri történelmi egyházak énekeiben. Kudlik Julival két „szeretettel” lemezt készített.
37 év alatt 43 országban koncertezett, csupán 1 hónapig volt menedzsere. A csöndben  alkotó, önjáró, menedzser-nélküli és rivaldát kerülő Szvorák Katalin  „aranyhangját”  - Utassy József szerint - „ ezüst muzsika kíséri”, „Énekhangjától megszépülünk” – vallotta Tamási Lajos . „A dalaiban vándorló üzenet e tágabb hazában a vox humana küldetését vállaló mindenkori kisebbségek hitvallása”, mások szerint Szvorák Katalin zenei világa: „saját világ. Nem utánozható, nem is utánozandó. Éneklése maga a nemes egyszerűség, a méltóság hangja, ahol az énekelt dal iránti alázat szólal meg.” Minden megnyilvánulása az éneklés művészetén túl is emberi tartás. Palotai Erzsi szerint:„Benső fényforrás ő, a napsugár kishúga”.

BB, Felvidek.ma

Utolsó frissítés ( 2015. augusztus 18. )
 
< Előző   Következő >
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com