Kezdőlap
A közelmúlt és jövő eseményei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. november 23.

 Mindenféle jelenések-utalások:

A Dankó klub, Visegrád, Nagylúcs, Párkány, Tatabánya, Székesfehérvár, Léva, Kecskemét és a többiek...

 

Vita a Debreceni Nyelvészkonferencián, november 9.

A "szvabód(a)"-ról eszembe jutott a "Szvorák" család név, ami hasonló módon képződhetett, mint a "szvabóda"...
-Míg a "szab-(va)" szótő gondolom a "sz(v)abad/szvabod",
a "szór-(va)" szótő a "Szvorák" (=sorvadt, sovány, karcsú) névhez kapcsolható...
-szór===>
*szór(v)aszt/*szór(v)adt (valamikori késztés eredmény pár)
(szlávos hangátvetéssel: szvóra(d)t-->ha t=k--->, akkor
a "Szvorák" szó===>szét-szóródott, vagy --->ha sz=s ===>
Sórvaszt/Sórvadt késztetés párt feltételeznénk --talán "sovány, karcsú" jelentéssel is bír...:)


50 Éves a Füleki Alapiskola!

"Üzenet egykori iskolámba"

Ötven év komoly idő egy ember életében, hát még egy iskoláéban! Emlékszem, az első osztályt még a zeneiskola melletti épület hátsó traktusában vészeltük át, s a betűvetés tanulmányozása közepette azzal szórakoztunk, hogy figyeltük az  egerek rohangálását az egyik lyukból a másikba. Mégis játszva megtanultuk az ábécét, hála Vass tanító néni szeretetteljes "vasfegyelmének". Mily boldogság volt aztán birtokba venni a vadonatúj, hatalmas, fényes iskolánkat a csodás tornateremmel, sportpályával, étkezővel, ahol az ember menzakoszt helyett az igazi hazai ízeket érezhette Zsófi néni konyhafőnökségének köszönhetően. Gyerekbaráti főztjét még ma is nyelvem hegyén ízlelgetem. Imádtam odajárni, ha jól kiléptem, akkor öt perc alatt a suliban voltam. Szinte mindig az utolsó percben, a csengetésre érkeztem, de annál tovább maradtam a falai között, hogy élvezhessem a különórák különös hangulatát. Tudom ma már tapasztalatból, mily nagy kihívás a semmiből létrehozni, felépíteni valamit. A fundamentum a legfontosabb, hisz csak jó alapra lehet építeni. Így vagyunk ezzel a tudással is, hisz a tudás hatalom! Hálás szívvel emlékezem egykori tanítóimra, akiktől szeretetet, gondoskodást, odafigyelést, biztatást kaptam. Igazán jó útravalót ahhoz,hogy később kibontakoztathassam mindazt a talentumot, melynek a csíráját születésemkor megkaptam, de szükség volt az ő gondoskodó, biztató szavaikra is. Magyarságom, gyökereim táplálták, tudásszomjamat, kíváncsiságomat elégítették ki, önazonosságomat erősítették. Az ember ezt igazán éretten, felnőttként tudja értékelni.
Az iskolai tanítás fontosságát mindig hangsúlyozom, bár tisztában vagyok az ember "nevelhetetlenségével", mert vallom, hogy a Teremtő kész lényeket hoz létre, már a megszületésünk előtt. Valóban egy genetikai-horoszkopális csoda születik kész adottságokkal, akit tulajdonképpen nevelni nem lehet, mert már születéskor magunkban hordozunk mindent és a nevelésből csak az marad meg bennünk, ami ellen a már kész énünk nem lázad. A koncertezés mellett pedagógusi pályám során én nem nevelek, de cselekedeteimmel próbálok példát adni, hátha növendékeim kész lénye-lelke nem lázad ellene és befogadja. Énekesi tevékenységem inkább lelkek gyógyítása, istápolása, melyre mostani szeretetéhes világunkban nagy szükség van. Az ének, a zene, a rajz és a testnevelés a legjobb gyógyír egy egészségesebb generáció felcseperedéséhez. Vassányi tanárnő és Vágó tanár úrnak köszönhető, hogy hajdan a füleki iskolában énekléssel kezdtük mindennapjainkat, így könnyebb volt a matematika órát is elindítani. Szilágyi Ida néni rajzszakköre kitárta előttünk a művészet égiszét és a lehetőségek tárházát, önmagunk vizuális megvalósítását.
Hiszek az iskola üzenetében, a holtig tanulásban, mert az életünkért mi vagyunk felelősek, s annak minősége is jelzi, milyenek is vagyunk mi voltaképpen. Önmagunk keresése, megtalálása végtelen kihívás, egy életen át tartó folyamat és ha az ember szembe mer nézni önnön tükörképével, ha megérti cselekedeteinek okát, próbál nem gépemberként rutinszerűen élni és figyel belső hangjára, akkor Paulo Coelho-val vallhatjuk: "Már annyi meglepő dolgot láttam, hogy a legcsekélyebb kétségem sincs afelől, hogy léteznek csodák, hogy minden lehetséges, s hogy az ember kezdi újra felfedezni azt, amit elfelejtett: saját belső hangját." A csendben rátalálunk önmagunkra, elkezdjük magunkban és magunk körül a világot megváltoztatni, s így nyerhetünk önmagunk számára igazi feloldozást, még mielőtt Istentől várnánk azt.
Ebben a csendben gondolok egykori iskolámra. Felsejlenek tanáraim, egyre több emlékkép, mosolyok és biztatások. Hiszem, ahol iskola van ott jövő is van!

Szvorák Katalin
Kossuth-díjas énekművész

http://gomorilap.sk/Fulek/Jubilal-a-fuleki-Ifjusag-utcai-Alapiskola/3305


Dankó klub (2015 október 27. 18.00)
Budapest, Thália Színpad
VENDÉG: Szvorák Katalin és a Karaván Família Családi Zenekar
HÁZIASSZONY: Erdélyi Claudia
Szerkesztő: Horváth Tünde
Hangmester: Gorzsás Gábor
Gyártásvezető: Obulányi Zsóka


2014. október 27. - Visegrád
Héttorony fesztivál az Erdei Művelődés Házában
Két esztendeje indult útjára a Budai Fonó Zeneház szervezésében a Makovecz Imre örökségét felvonultató Héttorony Fesztivál. 2014-ben Visegrádon az Erdei Művelődés Házában szervezik meg a fesztiválindító rendezvényt.
2014. november 4-én minden érdeklődőt várnak a szervezők a Héttorony Fesztivál nyitórendezvényére este 6 órától. Ezen a napon kiállítás nyílik Makovecz Imre és tanítványai rejtett építészeti örökségéből, ezután a csodálatos hangú Szvorák Katalin népdalénekes és három társa ad koncertet.
Forrás: parkerdo.hu


Kudlik és Szvorák Nagylúcson (Veµká Lúč)

Nagylúcs polgármestere lemezbemutatóra hívta meg a helyi Kultúrházba Kudlik Júlia népszerű tv bemondót és Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekest, akik szembefordulnak korunk sztereotípiáival. Olyan lemezt állítottak össze, ahol Kudlik Júlia saját gondolatai hangzanak el a szeretetről egyházi és világi megközelítésben és ehhez kapcsolódnak az énekek. Közös lemezük megállítja az időt és a szeretet útját szorgalmazza. A mai manipulált világban nehéz szeretetet közvetíteni, bármiféle értéket őrizni, továbbörökíteni, de nem lehetetlen. Jókai Anna így vall a fél éve megjelent albumról: "Két, megszenvedett tisztaságú lélek ajándéka. A kicsorduló szeretet: szóban és énekben. A szeretet Istentől árad és az emberi Én kelyhe fogadja magába. Töltekezzünk belőle, és osszuk meg a szomjazókkal." Kudlik Júlia és Szvorák Katalin közös hitvallása reményt keltő örömüzenet, hiszen a megfáradtaknak megnyugvást, a keresőknek válaszokat tartalmaz.
(Nagylúcs, Kultúrház, november 7. 17.00)


Mindenféle jelenések-utalások:

http://www.youtube.com/watch?v=_tKFJ2Gg-fo
M1 (MTVA) Ridikül Weisz Fannival, Tunyogi Henriettel, Szvorák Katalinnal, Fenyő Ivánnal

http://www.avertesagoraja.hu/events/490.html

http://www.mediaklikk.hu/2014/11/01/danko-klub/

http://www.kortarsonline.hu/2014/11/zene-regi-szep-idok/24072

http://www.momkult.hu/programok/1174.html

http://www.mogyorohegy-erdeiiskola.hu/index.php?pg=news_3_86

http://www.pilishirek.hu/2014/11/06/megtelt-a-visegradi-erdei-muvelodes-haza/

http://tv.animare.hu/tvmusor.aspx?id=eb6aa008580039459691b5c93f0075565e

http://xvmedia.hu/videogallery/2014-07-15-kultakt/

Utolsó frissítés ( 2014. november 23. )
 
< Előző   Következő >
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com