Kezdőlap
Kenyérszentelés Somoskőújfalun PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. szeptember 01.

 AKINEK A HITELESSÉG JELENTI
A LEGTÖBBET


Himnusz és Szent István énekek, rendhagyó helyszínen az augusztus 20-i Szent István napi nemzetközi díjugrató versenyen Salgótarjánban.
Kakuk József tulajdonos hívta meg díszvendégnek Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművészt és Koncz Gábor Kossuth-díjas színművészt. Az államalapító Szent István Ünnepén kiemelt lovas rendezvény a Magyar Lóért Toyota Kupa Díjugrató Verseny, mely minden év augusztus 20-án kerül megrendezésre Somoskőújfalu határában, a Platthy József Lovas Stadionban, mely már évek óta nagy szakmai és közönségsikerrel zárul.

Fotók: Koncert Füleken és kenyérszentelés Kakuk Józsefnél Somoskőújfaluban (Koncz Gáborral és András Atyával, 2014.aug.20.)

AKINEK A HITELESSÉG JELENTI A LEGTÖBBET:
Exluzív interjú
Szvorák Katalinnal a 10. Toyota Kupa díjugrató verseny kapcsán

Igazán neves és három kontinens 37 országában több mint 3000 koncertet adott előadóművészt, a – többek között - Kossuth és Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett énekművészt, Szvorák Katalint sikerült az augusztus 20-án megrendezett jubileumi Toyota Kupára meghívnia Kakuk Józsefnek. Aki a művésznő megkeresésekor nem is sejthette, hogy az "aki korán kel, aranyat lel" mottó mennyire bejött esetében, hisz Katalin egy pár nappal később a Szent István napi központi kenyérszentelő ünnepségre kapott felkérést, mely szentmiséjének főcelebránsa Erdő Péter bíboros volt.

- Egy olyan sportrendezvényen, amelyen a lovak és lovasaik viszik a főszerepet, kihagyhatatlan a kérdés a díszvendégtől és fellépőtől, hogy milyen a kapcsolata a nemes négylábúakkal – kérdeztem a szomszédunkból, a szlovákiai Losoncon született neves földinket, Szvorák Katalint.

– Annak ellenére, hogy nagyapámnak csodálatos lovai voltak , sőt hintója is, pont az ő intelmeit (vigyázz, a ló megrúghat!) szem előtt tartva tartok tőlük, és bár szeretem a pacikat, de csak tisztes távolságból.

– Ha már a gyermekkorával, diákéveivel indítottunk, meséljen egy kicsit róla...

- Losoncon születtem, a közeli Pincen gyerekeskedtem és Füleken jártam általános és középiskolába (később mindkét településen díszpolgárrá is választották – a szerző) Két öcsém családjával még most is utóbbi városkában él, ahová hivatalos és családi programokra is gyakran eljárok. 1978-ban jöttem át Magyarországra, az ELTE-n végeztem és bár először Kovács Kati hangja és számai tereltek a könnyűzene irányába, de végül mégis a népdalnál kötöttem ki, ahol első nagy élményem a ’78-as "Röpülj páva" verseny megnyerése volt.

– Azért ahogy tudom, az ének más műfajaiban is kipróbálta magát. Azt a megalapozott szakmai megállapítást is olvastam Önről, hogy idézem: a szigorúan értelmezett műfaji kategóriákat nem kedveli, mert sokkal fontosabbnak tartja a hitelességet és a mesterségbeli tudást...

- Többek között Illés Lajossal – aki nagyszerű ember és zenész volt - két közös nagylemezt is kiadtunk, de például Weöres Sándor verseit is eldaloltam", vagy például Szörényi Levente 70. születésnapjának tájékán a Koncz Zsuzsának írt dalait  népi hangszereléssel éneklem majd fel egy közös korongra, ám az igazi szerelmem azért a népdal.

– Ön a Magyar Kultúra Lovagja is, ahogy tudom, nem csak a zenei világban mozog otthonosan.

- Tartottam például előadásokat az Egyesült Államokban és Torontóban a nők szerepéről az 1956-os forradalom és szabadságharcban, s boldogan mondhatom, egyre sűrűbben és több helyen kell elénekelnem a magyar Himnuszt. Bár amit most mondok, nem közéleti szerep, de olyan boldog vagyok, hogy nem tarthatom magamban: kétgyermekes anyaként hamarosan nagymama leszek!

Utolsó frissítés ( 2014. szeptember 01. )
 
< Előző   Következő >
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com