Kezdőlap
Szatmári idézetek és utalások PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. január 22.

 A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
NAGYKÁROLYBAN ÉS
SZATMÁRNÉMETIBEN

(Idézetek és utalások)

Azt hittük, ismerjük Kudlik Júliát? Tévedtünk! Sokan kevéssé ismertük Szvorák Katalint? Bánhatjuk! Meglepetésének és csodálatának hosszan tartó vastapssal adott hangot hétfő kora este a szatmárnémeti közönség a Szakszervezetek Művelődési Házában. Ketten magasra tették a lécet a VIII. Magyar Kultúra hetének első előadásán.

 

Sokan - főleg az idősebb korosztály - gondolhatta úgy: ismeri Kudlik Júliát. Hisz évtizedekig mindennapjaink része volt. A most 68 éves Kudlik Júlia ugyanis 1964-ben tűnt fel először a képernyőkön, alig hét évvel a Magyar Televízió rendszeres adássugárzásának beindítása után. Több mint három évtizeden keresztül, 1965 és 1996 között vezette a Delta című tudományos műsort. De ki ne emlékezne például a Szeszélyes évszakok hasonlóan korszakos és korszakalkotó adásaira.

A szlovákiai Losoncban született, 55 éves Szvorák Katalin talán szűkebb rétegek számára ismert. Három évtizede, az 1981-ben sugárzott Felszállott a páva című népzenei műsorban tűnt fel. A példaképének Kovács Katit tekintő énekesnő azóta harminc albumot adott ki, pályafutását Kossuth- és Liszt Ferenc díjjal is jutalmazták már. A legutolsó, egyben legrendkívülibb korongot Kudlik Júliával közösen készítette.

"Nem akartunk mi albumot kiadni. Az csak úgy jött magától. Végül saját pénzünkön adtuk ki", jelentette ki bevezetőjében Kudlik. Ekkorra mindenki számára világossá vált - aki ne tudta volna -, hogy az egykori műsorvezető nem példátlan pályafutásáról tart majd előadást. Nem. Hátborzongatóan ismerős és a mai médiában megszokottakhoz képest meglepően hiteles hangjával az életről alkotott gondolatait osztotta meg. "Az utóbbi években sokat jártam magyarlakta területeken a határon túl. A bennem megfogalmazódott gondolatokat mondtam fel az albumra. Azt, miként látom én az életet, az embert, a társadalmat". Ezt teszi teljessé és emeli művészetté Szvorák Katalin páratlan előadó-művészete, csodálatos hangja, éneke.

A nem mindennapi duett - és egyben az album - első mondatában máris sokkol. "Szeretetről beszélek egy olyan világban, amely nem szereti a szeretet", mondja Kudlik. A következőkben szó esik társadalomról ("uralkodni, irányítani és fogyasztani akarunk"), boldogságról (amit meg kell keresni), hivatásról ("mindenki lehet kiválasztott, ha megtalálja célját) és nemzetről: "mindenki saját katedrálisát építi. Észre se vesszük, de ez közben nemzetünk katedrálisa is".

A közel egy órás előadást a Szakszervezetek Művelődési Házának kistermét csordulásig megtöltő közönség szűnni nem akaró vastapssal köszönte meg. Kedden a Károlyi-kastélyban a nagykárolyi közönség csodálhatja meg ezt a nem mindennapi, páratlan előadást.

http://www.szatmar.ro/A_Szeretetrol_%E2%80%93_enekben_es_prozaban/hirek/63034


"Egycsillagú égbolt” címmel egy hetes rendezvénysorozattal ünneplik meg Szatmárnémetiben a Magyar Kultúrát. A programsorozatot két közismert személyiség, Kudlik Júlia és Szvorák Katalin fellépése színesítette.         

A vallás és a szépirodalom világából merített dalok és gonolatok hangzottak el Kudlik Júlia és Szvorák Katalin estjén. A rendhagyó előadást a Magyar Kultúra szolgálatában adták elő a szatmárnémeti közönségnek.
Szvorák Katalin
népdalénekes, előadóművész
"Itt mindig másképpen dobban a szív, tehát sokkal érzékenyebbek az emberek a magyar szóra, a magyar dalra, ezt érzem."
Negyven évnyi televíziózás után, külön élmény Kudlik Júlia számára is, hogy az élő közönséggel osztja meg gondolatait.
 
Kudlik Júlia
műsorvezető, a Magyar Média Örökös tagja
"Megpróbálom meggyőzni az embereket, hogy a harmadik évezred elején sincs más út előttünk, mint kétezer évvel ezelőtt, vagyis szeretet útja.”
 
A kultúrahét szervezői arra törekednek, hogy a fiatalokat is megszólítsák programjaikkal.
Tóth-Pál Miklós
elnök, Szatmárnémeti Ady Endre Társaság
"Most már három éve a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban próbáljuk azt, hogy a fiatalokat mint lehet, hogy tudjuk egyre inkább bevonni, hogy érezzék jól magukat magyarként, hogy a Magyar Kultúra Hetében részt vesznek."
A Magyar Kultúra Hetét VIII. alkalommal ünneplik meg a partiumi városban.
SZERKESZTŐ: KIRSCH EMESE
OPERATŐR: KIRSCH NORBERT
VÁGÓ: KIRSCH NORBERT

http://www.erdely.tv/hirek/kulturahet-szatmaron?page=6


A károlyiakba is lelket vertek


Egyszerűségükben nagyszerű dolgokról beszélt sok száz nagykárolyinak kedd kora este Kudlik Júlia és Szvorák Katalin. Előbbi a gondolatait osztotta meg a különösen nagyszámú közönséggel, utóbbi pedig különlegesen szép énekhangján szólt arról a valamiről, amit szeretetnek nevezünk, és sajnos nincs jelen (kellőképpen) az életünkben.
A Szeretettel című dalokat és gondolatokat tartalmazó hanglemez bemutatója igen rendhagyó volt. Amúgy ez az egyediség illik is a CD-hez - hangoztatták. Közel egy órán keresztül - akár a lemezen - felváltva beszélt a két hölgy. Utóbbi persze meseszép egyházi népénekekkel szólt, de ugyanazokról a gondolatokról. Melyek is ezek? Nos, például az a baj velünk, a mában élőkkel, hogy nem értjük meg egymást. Nem is ügyelünk egymásra. Mindezt különlegesen szemléletes példákkal támasztották alá, példának okáért szóltak a vadludakról, akik V-alakban repülnek, ennek köszönhetően 71 százalékkal hosszabb táv megtételére képesek, mintha egyedül szárnyalnának. "Ha minderre képes egy csapat lúd, akkor az ember miért nem?" - ehhez hasonlatos, lényegre törő és mellbevágó kérdések garmadáját is feltették. És a válaszokat is igyekeztek megadni: túl sok bennünk a büszkeség, és kevés az alázat; túl sokra becsüljük saját értékeinket, amiket túl kevesen vesznek észre stb. Instrukciókkal is szolgáltak, a legfőbb ez volt: merjünk jók lenni! Hangoztatták ugyanis: a boldogságra teremtetett az ember, nincs minden elveszve, van remény: a hit.
Siralmas állapotok uralkodnak szerte Magyarországon, és persze a határon túl is - mondták az előadás után. Késztetést éreztek mindennek a megváltoztatására: lelket verni az emberekbe. Ennek jegyében született meg ez a lemez - vallották. Érdemes meghallgatni esténként, máshogy szól egy szép, máshogy egy fárasztó, és máshogy egy békés nap után. A zömében középkorúakból álló közönség állva méltatta az előadást, jelezte ezzel: szükség van az életünkben a szeretetre.

http://nagykaroly.szatmar.ro/A_karolyiakba_is_lelket_vertek/hirek/44901


A Kölcsey Ferenc Főgimnázium menzájában vasárnap délután immár nyolcadik alkalommal indult útjára a Magyar Kultúra Hete Szatmárnémetiben. A szép számú közönség között helyet foglalt többek között Kudlik Júlia, a Magyar Televízió Örökös Tagja is.

Az Ady Endre Társaság, a Harag György Társulat, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a CulturArt Egyesület immár nyolcadik alkalommal indítja útjára a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatát. A következő hét napban a bábjátéktól író-olvasó találkozóig és szavalóversenytől diákszínjátsáig és rockszínház koncertjéig rendkívül széles a paletta. Az érdeklődők találkozhatnak például Jókai Anna Kossuth-díjas íróval vagy éppen Kudlik Júlia műsorvezetővel, a Magyar Televízió Örökös Tagjával.

Utóbbi Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő társaságában részt vett az eseménysorozat megnyitóján is. Amely esemény hagyományosan a Magyar Himnusz elszavalásával kezdődött - idén Berki Ádám kölcseys diáknak jutott a megtisztelő, ám cseppet sem könnyű feladat. Ezt követően Sárándi Annamária, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanára szavalta az esemény mottójául szolgáló Egycsillagú Égbolt című verset. Manfrédi Annamária tanítványai, Nagy Csenge, Mitraska Rebeka és Muncsán Róbert zongorajátékukkal varázsolták el a szép számú közönséget, Maskulik Dávid szavalatával, Koncz Kriszta pedig énekével érdemelte ki a vastapsot. A művészeti műsort a Református Gimnázium V-VIII. osztályos diákjainak kórusa, valamint a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont Tóth-Pál Miklós színművész, az Ady Endre Társaság elnöke, a Magyar Kultúra hetének ötletgazdája ünnepi nyitóbeszédében figyelmeztetett: kultúránk elhanyagolása isten megtagadásával egyenértékű cselekedet lenne! Szőcs Péter történész, a Szent István Kör elnöke Kölcsey kulturális hagyatékáról beszélt, felidézve, hogy 150 évvel ezelőtt állították fel Szatmárnémetiben a Himnusz szerzőjének szobrát.

A Magyar Kultúra Hete nyitórendezvényén örvendetes módon többen vettek részt, mint amennyire a szervezők számítottak. A nézők soraiban ott volt például Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és Magyar Lóránd városi tanácsos néptánccsoportja tette teljessé.

http://www.szatmar.ro/Kudlik_Julia_jelenleteben_kezdodott_el_a_Magyar_Kultura_Hete/hirek/63013


A szeretetről Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-01-22 10:12:20

Kedden este Nagykárolyban is közönség elé lépett Kudlik Júlia televíziós műsorvezető, a Magyar Érdemrend tiszti keresztjének kitüntetettje, valamint Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes. "Szeretettel – dalok és gondolatok” című közös lemezük nagykárolyi bemutatója a Károlyi-kastély lovagtermében zajlott.
A népes közönségsereget vonzó előadást Vénig Gabriella főszervező nyitotta meg. Beszédében köszöntötte a jelenlévőket, majd röviden bemutatta a fellépőket.
Kudlik Júlia elmondta, hogy az 55 perces lemezen, amelyet teljes egészében bemutattak a nagykárolyi közönségnek, Szvorák Katalin énekel, ő pedig megosztja gondolatait a szeretetről, amelyek szorosan kapcsolódnak saját élettapasztalataihoz. Majd hozzátette, hogy a gondolatok között idézetek is szerepelnek Körmendi Gitta költőtől.
A nagy sikerű előadás után kötetlen beszélgetés következett a jelenlévőkkel, majd a fellépők dedikálták közös lemezüket.
Ifj. Deák Endre

http://www.frissujsag.ro/a-szeretetrol-nagykarolyban/


A szeretet útján vezette a szatmáriakat Kudlik Júlia és Szvorák Katalin

Teltház előtt lépett színpadra Kudlik Júlia és Szvorák Katalin hétfőn délután a Szakszervezetek Művelődési Házában Szeretettel – dalok és gondolatok című műsorukkal. A közönség vastapssal jutalmazta a fellépőket.
Ki ne emlékezne Kudlik Júliára a televízió képernyőjéről vagy Szvorák Katalinra, aki már három esztendeje visszatérő vendége a Szatmárnémetiben megrendezésre kerülő Magyar Kultúra Hetének?! Mindketten erős, karakteres női személyiségek, akikre nem lehet nem odafigyelni. Szvorák Katalin Kossuth-, Alternatív Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, napjaink egyik kiváló előadóművésze, míg Kudlik Júlia évtizedeken keresztül volt meghatározó személyisége a magyar médiának. "Katival már 1981 óta ismerjük egymást, hiszen akkor ő még határon túliként, szlovák ( SICC!!!!!!!!) nemzetiségűként megnyerte a Röpülj páva című versenyt a Magyar Televízióban, amelynek én műsorvezetője voltam Antal Imrével. Találkoztunk, majd útjaink valahogy szétváltak, aztán évek múltán a sors ismét összeterelt bennünket, mert valószínűleg terve volt velünk. Így találkozhattunk újból és születhetett meg tavaly nyáron a közös lemezünk, amelyből ízelítőt hallhatott mind a szatmári, mind pedig a nagykárolyi közönség” – nyilatkozta Kudlik Júlia, a Magyar Televízió Örökös tagja.

A szeretetet gyakorolni kell.

Arra a kérdésünkre, hogy miért éppen a szeretetet választották közös munkájuk, albumuk vezérmotívumaként, Kudlik Júlia elmondta, hogy ő már évtizedek óta járja Magyarországot és a magyar lakta területeket, ahol sokat beszélget az emberekkel. Mindeközben arra döbbent rá, hogy a ma embere, ha győzni, uralkodni és fogyasztani akar így a harmadik évezred küszöbén – ugyanúgy, ahogy akár ezer esztendővel ezelőtt –, kénytelen a szeretet útján járni. "Nincs más út a szeretet útján kívül. Ha nem ezen járunk, elveszünk mind egy szálig. Természetesen ennek nem kell így lennie, hiszen csak rajtunk múlik, hogy mit teszünk, hova megyünk” – magyarázta a Magyar Televízió Örökös tagja. A hétfő délután, a Szakszervezetek Művelődési Házában, majd kedden a Károlyi-kastélyban előadott műsorukban nemes egyszerűséggel a szeretetről beszéltek és énekeltek. Kudlik Júlia saját gondolataival járult hozzá a nemrégiben megjelent közös hanglemezükhöz, amelyből egy közel egy órás részletet hallhattak az érdeklődők a Magyar Kultúra Hetének alkalmából. Ahogy ő fogalmazott, az előadásban hallható gondolatokban benne van az egész élete, tanulmányai, olvasmányai és az emberekkel való találkozásai, meghatározó beszélgetései, amelyek mind hozzájárultak a versekkel és más idézetekkel kiegészült műsorukhoz, amelyben Szvorák Katalin egyházi és népdalokat ad elő. Hogy mennyire hiányzik napjainkból a szeretet, a Kossuth-díjas népdalénekesnő úgy fogalmazott, hogy: "A szeretetet nagyon nehéz körül járni, azt gyakorolni kellene. Erre vannak bizonyos praktikák. A szeretet arról szól, hogy elfogadd a másikat, hogy odafigyelj a másikra, és érezd, hogyha szüksége van rád. Nem is kell ezt így kimondani, hanem éreztetni kell a másikkal. Éreztetni kell, hogy gondoskodsz róla, hogy vigyázol rá. Még olyan áron is, hogy magadat is föladod egy kicsit”. Ahogy azt a két előadó meghatározta, a lemez egyik érdekessége, rendhagyósága, hogy csupán két emberi hang hallható rajta, az egyik beszél, a másik énekel. Emellett pedig beszédes csöndek is találhatóak rajta, amelyek vagy elválasztanak, vagy éppen összekötnek egy-egy gondolatot.
Kudlik Júlia már nem néz tévét

A műsor végeztével Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke köszönte meg a két hölgynek az előadást két csokor virággal, majd Kudlik Júlia és Szvorák Katalin nemcsak a CD-ket dedikálták, hanem amolyan rögtönzött közönségtalálkozó keretében válaszoltak készséggel a nézők kérdéseire. Műsoron kívül Kudlik Júliát továbbá még arról is faggattuk, hogy mi lett a sorsa a több évtizeden keresztül nagy sikerrel futó, Delta című ismeretterjesztő műsornak, amelyet harminckét esztendeig vezetett. Több generáció nőtt fel a műsoron, aztán egyszerre csak vége lett. "Nem tudom, hogy mi lett a műsorral. A helyemet harminckét év után átvette valaki más, majd 2001 őszétől elbocsátottak a Magyar Televíziótól. Nem is tudom, hogy működik-e még a műsor. Azóta nem nézek televíziót sem, nyugdíjas vagyok és járom az országot. Most már Szvorák Katalinnal” – mondta Kudlik.

http://www.magyar-hirlap.ro/kultura/a-szeretet-utjan-vezette-a-szatmariakat-kudlik-julia-es-szvorak-katalin/


valamint:
http://www.haon.hu/a-magyar-kultura-napja-erdelyben-is-tobb-rendezvennyel-unnepelnek/2457824
http://szinhaz.hu/hatarontul/55071-a-magyar-kultura-napja-erdelyben-is-tobb-rendezvennyel-unnepelnek

és Vácott
http://www.vaconline.hu/aktualis/a-magyar-kultura-napja-2.html

Utolsó frissítés ( 2014. január 22. )
 
< Előző   Következő >
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com