Kezdőlap
Nagymegyeren megbékélési nyilatkozatot írtak alá - Účastníci besedy podpísali Chartu zmierenia PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. november 10.
 A II. Rákóczi Ferenc Alapítvány Családi Körének meghívására két csodálatos napot töltöttem Nagymegyeren, az anyaország határain túl élő 120 fiatal közt.
A jövőben való hitemben teljes mértékig megerősített ez a hihetetlen belső erőkkel megáldott, zseniális spontaneitású, lelkem legmélyét érintő, befogadó-elfogadó szellemiségű közösség. Különösen megérintett a szívemhez oly közelálló gondolatiság: a Kárpát-medencei megbékélés.
Kívánom, hogy nemes szándékotok, a politika és határok felett átívelő eszme sok-sok hasonló találkozót és erkölcsi megújulást eredményezzen!
Legyen mindenki számára példaértékű az, amit és ahogyan a Rákóczi Ferenc Alapítvány csinál! A Kárpát-medencében talán nincs hasonló! Ha a Rákóczi Alapítvány fiataljaira gondolok, talán nem tűnik vágyálmomnak, hogy az egész Kárpát-medence egy hatalmas Rákóczi Családi Körré alakuljon.

Köszönöm, hogy Veletek lehettem és lélekben Veletek maradhatok!
Szvorák Katalin

A II. Rákóczi Ferenc Alapítvány a Kárpát-medencei Fiatalokért az elmúlt hétvégén Csallóközben, a felvidéki Nagymegyeren tartotta őszi, Rákóczi családi körös találkozóját. A rendezvényen közel nyolcvan határon túli fiatal vett részt Felvidékről, Délvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról. A „Miénk a jövő” – Fiatalok a közéletben, tudatos szerepvállalás, értékközpontú gondolkodás címet viselő rendezvény programjának három fő pillére a bűn és büntetlenség, a céltudatos jövőalakítás és a Kárpát-medencei megbékélés voltak. A sikerrel záruló rendezvényen nem sok Magyarországról érkezett vendég vett részt, pedig lenne mit tanulnunk a kisebbségi sorban élő fiataloktól, és egy ilyen találkozó szellemiségéből.

A négy országból érkezett magyar fiatalok hada múlt pénteken azzal a szándékkal érkezett a nagymegyeri Plauter Kuriába, hogy elmélyítse tudását, tudatosabban tervezze jövőjét, erősítse identitását, és barátaival együtt töltsön egy remek hétvégét. Ők mind egy baráti közösséghez tartoznak, “rákóczisok”. Az alapítvány önkéntesei által szervezett program tudatosan volt felépítve, így a fiatalok minden igényére választ adhatott. A péntek az emlékek és az egymástól távol töltött idő felelevenítésének jegyében zajlott, a szombat este pedig a délvidéki B-terv zenekarnak köszönhetően - táncolásban végződött. De mi történt a többi időben?
Rákóczi Magyarországismereti Mozgótábor: A II. Rákóczi Ferenc Alapítvány évente szervezi meg a Mozgótábort pályázati munkák alapján kiválogatott tehetséges határon túli magyar fiatalok számára. A nyári tábor 135 főt fogad Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Délvidékről (Szerbiából és Horvátországból egyaránt). A tábor célja, hogy Magyarország beutazásával elmélyítsék a 14-18 év közötti fiatalok történelmi, irodalmi és néprajzi ismereteit. Az esti előadások által pedig olyan témák kerülnek terítékre, mint az emberi jogok, Európai Uniós témák, nemzetek békés együttélése, környezetvédelem stb. A 1994 óta megrendezett Mozgótáborban mintegy 2300 fiatalt látott már vendégül.
 
A Rákóczi Családi Kör: A Kört jelenleg 2300 Kárpát-medencei fiatal alkotja, akik az elmúlt 17 évben részt vettek az alapítvány Magyarságismereti Mozgótáborában.  Ez a Kör azért létesült, hogy a hovatartozásukat biztosítsa, a baráti kapcsolatok fenntartását elősegítse.
Bűn és büntetlenség
„Nekem ma nem kell fegyverrel védenem a szabadságomat, nem kell az életemet adni érte. Viszont a szavamat igen!”
A szombati nap délelőttje, lévén október 23-át írtunk, az 1956-os magyar forradalomra való emlékezés jegyében telt. A programon részt vevő fiataloknak előzetesen egy fogalmazást kellett írniuk, hogy mit jelent számukra és a határon túl élő családjuk számára ma a forradalom, az milyen üzenettel szolgál. A fiatal “írók” tollából származó írások egy kiadást is megérnének; mind arról tanúskodnak, hogy a forradalom még mindig üzen nekik, annak ismerete jövőnket meghatározó forrás lehet. A fiatalok nagy része most látta először a Biszku Béla-filmet, de a rendezők társaságában eltöltött, igencsak hosszúra nyúlt beszélgetés érdeklődésükről és tudásszomjukról tanúskodott.
Céltudatos jövőalakítás

Nézze meg a Rákóczit képeben is!
Az esemény második pillére, a sikeres határon túli magyar kisebbségi közösségbe született emberekkel folytatott kerekasztal-beszélgetés volt. A szombat délutáni program vendégei Szvorák Katalin népdalénekesnő, Kerekes Vica színésznő, Lacza Gergely zenész–irodalmár, Szegedi Alíz Torella népi iparművész, Ferenczy Zsuzsa európai parlamenti tanácsadó, illetve Dobsa Tamás és Dobsa Fodor Mónika néptáncos házaspár voltak.
 
A beszélgetés során többek között olyan kérdésekre válaszoltak a vendégek, hogy mit üzen nekik szülőföldjük, hogyan élik meg kisebbségi származásukat, ennek előnyeivel – hátrányaival; hogyan építették jelenüket és jövőjüket, és mik segítették át őket az időről időre életükben megjelenő nehézségeken. A beszélgetés célja az volt, hogy bátorítsa a határon túli fiatalokat céljainak elérésében, álmaik valóra váltásába vetett hitében, a kitartásban, a hitben és nem utolsó sorban abban a büszkeségben, hogy kisebbségi származásuk gazdagságot jelent számukra. Hiszen ők két országban és két társadalomban is otthonosan tudnak mozogni - ha kiállnak nemzeti és állampolgárság szerinti nyelvük és tudásuk mellett.
„...ezeket az élményeket a határon túli magyar fiatalokkal együtt élhetjük át, azokkal az emberekkel, akikhez a közös gyökerek, az anyanyelv, a kultúra köt bennünket, s akikkel egy nagycsaládot képezünk. Mindannyiunknak magyarul dobban a szíve, magyarul szól a szája és magyarul is álmodunk. Így őket megismerni, velük összebarátkozni egyben a magyarságunk megtartását és ápolását is könnyíti, segíti.” (Illés Henrietta, Felvidék)
A fiatalokkal folytatott ezen beszélgetés ismételten bizonyította a rákóczis kör nyitottságát, tagjainak talpraesettségét, az egészséges (másokat nem sértő) öntudat és identitás fontosságát. A rákóczis programok sikerének kulcsa, hogy a szervezők a hangsúlyt az egészséges öntudatra helyezik, mely nem szégyelli a múltját, de gyökereiből táplálkozva a jövő felé tekint; mely nem gyűlöli a másik nemzetet, ehelyett az összefogásra, a kommunikáció lehetőségeinek kutatására összpontosít saját identitásunk megtartásának fontossága mellett.
Kárpát-medencei megbékélés
A vasárnap reggeli közös szentmisét követően jött a harmadik sarokpont, a Kárpát-medencei megbékélésről szóló nyilvános meghallgatás. Dr. Surján László európai parlamenti képviselő bemutatta a Megbékélési Mozgalom Chartáját és a mozgalom céljait. A kerekasztal-beszélgetésen részt vett még Tóth Károly - a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója, Kollai István - történész, Szlovákia szakértő, Liszka József - történész, a Selye János Egyetem Tanárképző Karának docense, etnográfus, Michal Vašečka - az Etnikum és Kultúra Kutatás Központjának igazgatója Szlovákiában. A meghallgatás stílszerűen Szvorák Katalin Dalvándorlás koncertjébe volt beágyazva, amely során a Kárpát-medence népeinek népdalgyűjteményéből hallhatunk ékes gyöngyszemeket.
Ez egy mozgalom, civil kezdeményezés. Tagjai a szomszéd országok polgáraiban elsősorban az embert látják. Ez a közeledés alapja és ez építi a bizalmat. Nem kormány és kormány, nem párt és párt között, hanem ember és ember között. Lélektől lélekig. Ez nem előzmény nélküli próbálkozás. Sőt: ez az idők szava. Sok fontos kezdeményezés van, amelyekről csak kevesek tudnak. A nagy nyilvánosság elé kell lépni. Hömpölyögjön tovább a megbékélés hatalmas, közös mederben. Az elavult, ásatag politikát fel fogja váltani az összefogásra, az együttműködésre épülő új világ.
Mi, a Megbékélési Mozgalom hét országból származó kezdeményezői, tudatában vagyunk a jövendő nemzedékek iránti felelősségünknek, ezért az egymás iránti ellenségeskedés helyett a megbékélés útját választottuk. Ragaszkodunk anyanyelvünkhöz, történelmünkhöz, kultúránkhoz. Nem megszüntetni, hanem elfogadni akarjuk különbözőségeinket. Annak érdekében, hogy elveink hassanak a társadalomra, egy alapítványt hozunk létre. Azt reméljük, hogy egyre többen felismerik: egymást támogatva megerősödünk, egymással tusakodva Európa peremére szorulunk.
A Megbékélési Mozgalom tehát elsősorban magatartási forma és életmód, nem szervezet. Csatlakozni hozzá annak a nyilatkozatnak az aláírásával lehet, amelyet a konferencia zárásaként a résztvevők elfogadtak. Eddig 120-an csatlakoztak a mozgalomhoz.
Magyarországiként, kisebbségben
Amennyiben többet szeretne megtudni az Alapítvány programjairól, támogatni szeretné egy határon túli fiatal táborban, vagy ehhez hasonló programokon való részvételét, kérjük látogasson el a rakoczialapitvány.hu oldalra.
E sorok írója magyarországi résztvevőként vett részt a rendezvényen. A rákóczis hangulat, légkör és szellemiség irigylésre méltó. A számos kisebbségi sorból származó magyar fiatal között tulajdonképpen kisebbségben, illetve kevesebbnek érezheti magát egy anyaországi. Ezt az érzést mindenkinek csak ajánlani merem, ennek megtapasztalására lenne szüksége sok magyarországi embernek is ahhoz, hogy helyén tudja kezelni a magyar-magyar viszonyt és identitását.
„Annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz” – mondja a mondás, nagyon helyesen. Ezek a fiatalok két nyelvvel indulnak a nagyvilág versenyébe, előnyben vannak sok társukkal ellentétben, identitásuk egészséges, és az erős falak építésére szolgálhat. A jövőben egy hasonló, magyarországi fiatalok számára indított programra is szükség lenne, amely kiegészíti az érem ezen oldalát, és megismerteti a kisebbségi lét valódiságát a többségi társadalomban élőkkel, továbbá kapcsolatot alakít ki nem csak a határon túli közösségek fiataljai között, hanem a Kárpát-medence magyarságának egészét lefedve és azt keresztbe-kasul átszőve. Hajrá, Rákóczi!

Eplényi Kata   Kitekintő.hu  2010. október 28., csütörtök

Účastníci besedy podpísali Chartu zmierenia

Vo Veľkom Mederi podpísali účastníci besedy o spolunažívaní Slovákov a Madarov Chartu zmierenia. Zhodli sa na tom, že média by mali poskytnúť priestor pre vytváranie novej politiky v tejto oblasti.
VEĽKÝ MEDER. Nadácia Ferenca Rákócziho v spolupráci s civilnou organizáciou Kolping vo Veľkom Mederi zverejnila Chartu zmierenia, ktorú podpísali účastníci besedy, hostia a obecenstvo, celkom 120 ľudí. Informoval o tom hlavný garant podujatia, konateľ Thermálu, s.r.o., Dénes Mikóczy.
"Na besede o spolunažívaní Slovákov a Maďarov sa zúčastnili predstavitelia verejného života, výskumníci, historici, europoslanec László Surján, riaditeľ Fórum inštitútu Károly Tóth, historik István Kollai, docent pedagogickej fakulty Univerzity J. Selyeho v Komárne József Liszka, riaditeľ Centra pre výskum etnicity a kultúry Michal Vašečka a slovenská spisovateľka Petra Nagyová Džerengová," uviedol Mikóczy s tým, že Stredoeurópania žijúci v Karpatskej kotline počas stáročí okúsili radosť zo spolupatričnosti a spolupráce, ako aj trpkosť rozdelenia a roztržiek.
"Vzájomné porozumenie sťažuje, že nepoznáme alebo neuznávame kultúru a dejiny toho druhého. Prekážkou zbližovania je aj fakt, že vo viacerých krajinách existujú extrémistické politické strany, ktoré dúfajú, že štvanie proti iným národom im prinesie hlasy vo voľbách," priblížil garant podujatia. Dodal, že úspech extrémistov pramení z hlbokých rán minulosti. "Avšak 21. storočie požaduje niečo iné," vyzdvihol.
Členovia tejto charty vidia občana susedných štátov v prvom rade ako človeka, a preto vyzývajú k súdržnosti. Považujú to za základnú teóriu zblíženia sa, lebo táto myšlienka vytvára dôveru, tvrdia. "Nie medzi vládami, nie medzi politickými stranami, ale medzi ľuďmi," zdôraznil šéf podujatia.
Na besede odzneli rôzne dôležité podnety, ktoré by mali dostať väčší priestor v médiách, aby sa čím viac ľudí navzájom spoznalo a pochopilo jeden druhého.
"Dôležité je, aby pozitívne súvislosti spolunažívania boli dosiahnuté aj pre širšiu verejnosť. Musíme preto vystúpiť pred verejnosť, aby túto zastaranú politiku vymenil nový svet, ktorý je stavaný na súdržnosti a spolupráci. To je budúcnosť tejto oblasti v spoločnej Európe," uzavrel Mikóczy.
Besedu o spolunažívaní Slovákov a Maďarov spestril koncert známej maďarskej interpretky Katalin Szvorák, ktorá spievala maďarské, chorvátske, slovenské, české, poľské, srbské a rumunské ľudové piesne.
štvrtok 28. 10. 2010 7:32 | Copyright © TASR 2010
A Piestanské és Trnavské noviny alapján


Charta of Reconciliation - towards a peaceful coexistence of nations in the Carpathian Basin
We are on the world to make it better… Without problems to be solved, our lives would be boring. Making the World better sounds utopist. However doing something for the peaceful future of our homeland, for the reconciled coexistence of the communities living there, is a realistic aim.
 
And that is what we discussed on October 24th, during the conference organized by the Ferenc Rákóczi Foundation. The Rakoczi Foundation organizes annually 3 - 4 times conferences, thematic seminars, networking events for the "Rakoczi youth", former participants of the Students Without Boundaries Program. These are the occasions, when young people from five countries gather, change their experiences and talk about a better future.  These meetings always charge us... with hope, happiness, pride, and determination... When we return home, we might see a clearer way to live and to follow, a way, where a values and principles are respected and seen as "cool".
This time the event took place in Nagymegyer - Velky Meder. The little town of Slovakia, where almost 90% of the inhabitants belong to the community of ethnic Hungarians in Slovakia. One of the main themes of the conference was the reconciliation among nations in the Carpathian basin... a very actual and annoying problem that "poisons" lives of thousands due to means of unsuccessful politics. How to solve it?
László Surján, Hungarian Member in European Parliament has made a proposal. More precisely, He Has a Dream, and his dream is also ours. Peaceful coexistence among Hunagrians, Slovaks, Rutens, Romanians, Serbs. Thousands of years connect these nations very strongly. The nationalistic trends of the 19th and 20th century lead to severe tensions that despite of the European cohesion are still alive today. He thought of approaching this problem from its social point of view (because the political initiatives have not been triumphant at all for the last century) - and that is how the Movement for Reconciliation has started. Bringing people to people, tying souls to each other instead of making party agreements. The Charta of Reconciliation has been composed, which accentuates the necessity of ceasing the tension between our nations.   
The invited personalities discussed their attitudes to the problem, and they all agreed on the text of the Charta. Michal Vasecka, Slovakian ethnographer-researcher said, that the most important is to know about history... to observe that we are tied to each other because of the common past. Why do we want to separate, when two nations joined together are stronger than one alone. The Hungarian professors, ethnographers, researchers and historians (Liszka József, Tóth Károly, Kollai István) mentioned that both Slovakians and Hungarians (and also Romanians, Ukrainians, Serbians and Hungarians) has caused each other lot of sufferings, both parts have made mistakes but the first step toward peace is to forgive and refuse all kind of enemity. Arguing won't lead to good results. It only consumes our energy and distract our attention from more important things.
We have to open our ears, and not to pretend we are deaf when someone nearby us is calling for help. We should learn more about the other nation's culture, history, way of thinking, sometimes even its language; we should identify its values, and respect it.
Keeping our language, history, culture, but accepting the differences between us, we could build together a better and colorful common future. It can be declared: this is the best way. If more and more people join and they walk on this way the reconciliation and the peaceful coexistence is not just a dream anymore.
We just stood there and listened joyfully to these people. We felt hope and happiness in our hearts. Determination to make something for this peace has born in us.
And then we listened to Petra Dzerengova, the famous Slovakian writer, who spoke fluent Hungarian. She told us that she wanted to learn our language, to understand Hungarian people around her. She talked proudly about her family and her Hungarian husband. We smiled undisturbed. Hope has risen in us.
Then we listened to Kati Szvorák, whose songs filled the hall our hearts. We admired how naturally the Romanian, Serbian, Slovakian and Hungarian folk songs are close to each other. It was the proof, the undeniable proof: we belong to each other.
That was the message of this meeting, and I think it has reached a lot of hearts. Personally, I see now a way to follow. I will follow it, and I shall try to send this message to others. And I think the eighty people who were in that hall will do the same.   
This is why we all signed the Charta for Reconciliation.
Anna Kiss, Romania (Fri, 2010-10-29 18:09 — aNNa cs)


Liszka József, Michal Vašečka, Petra Nagyová Džerengová, Surján László megbékélési nyilatkozatot írtak alá

NAGYMEGYER – Megbékéléséi nyilatkozatot írtak alá mintegy 120-an a Rákóczi Ferenc Alapítvány és a Kolping Polgári Társulás közreműködésben.
Az eseményre egy nagymegyeri összejövetelen került sor a Thermál ügyvezető igazgatójának, Mikóczy Dénesnek a fővédnöksége alatt. Jelen volt Surján László euroképviselő, Tóth Károly, a Fórum intézet igazgatója, Kollai István történész, a Selye Egyetem docense, Liszka József, Michal Vašečka a kisebbségi kutatóintézettől és a szlovák írónő, Petra Nagyová Džerengová.
A találkozón beszédek hangzottak el a szlovák-magyar kapcsolatok témaköre nyomán, és hangsúlyozták a közeledést, a kölcsönös megismerést, mint a megbékéléshez vezető utat.
A találkozón Szvorák Katalin koncert is volt, magyar, szlovák, cseh, lengyel, szerb és román népdalok is elhangzottak.

S/para - 2010, október 27 - 19:12



VEĽKÝ MEDER: Účastníci besedy podpísali Chartu zmierenia
Veľký Meder 27. októbra (TASR) - Nadácia Ferenca Rákócziho v spolupráci s civilnou organizáciou Kolping vo Veľkom Mederi zverejnila Chartu zmierenia, ktorú podpísali účastníci besedy, hostia a obecenstvo, celkom 120 ľudí. TASR o tom dnes informoval hlavný garant podujatia, konateľ Thermálu, s.r.o., Dénes Mikóczy.
"Na besede o spolunažívaní Slovákov a Maďarov sa zúčastnili predstavitelia verejného života, výskumníci, historici, europoslanec László Surján, riaditeľ Fórum inštitútu Károly Tóth, historik István Kollai, docent pedagogickej fakulty Univerzity J. Selyeho v Komárne József Liszka, riaditeľ Centra pre výskum etnicity a kultúry Michal Vašečka a slovenská spisovateľka Petra Nagyová Džerengová," uviedol Mikóczy s tým, že Stredoeurópania žijúci v Karpatskej kotline počas stáročí okúsili radosť zo spolupatričnosti a spolupráce, ako aj trpkosť rozdelenia a roztržiek. "Vzájomné porozumenie sťažuje, že nepoznáme alebo neuznávame kultúru a dejiny toho druhého. Prekážkou zbližovania je aj fakt, že vo viacerých krajinách existujú extrémistické politické strany, ktoré dúfajú, že štvanie proti iným národom im prinesie hlasy vo voľbách," priblížil garant podujatia a dodal, že úspech extrémistov pramení z hlbokých rán minulosti. "Avšak 21. storočie požaduje niečo iné," vyzdvihol.
Členovia tejto charty vidia občana susedných štátov v prvom rade ako človeka a preto vyzývajú na súdržnosť. Považujú to za základnú teóriu zblíženia sa, lebo táto myšlienka vytvára dôveru, tvrdia. "Nie medzi vládami, nie medzi politickými stranami, ale medzi ľuďmi," zdôraznil šéf podujatia.
Na besede odzneli rôzne dôležité podnety, ktoré by mali dostať väčší priestor v médiách, aby čím viac ľudí sa navzájom spoznalo a pochopilo jeden druhého.
"Dôležité je, aby pozitívne súvislosti spolunažívania boli dosiahnuté aj pre širšiu verejnosť. Musíme preto vystúpiť pred verejnosť, aby túto zastaranú politiku vymenil nový svet, ktorý je stavaný na súdržnosti a spolupráci. To je budúcnosť tejto oblasti v spoločnej Európe," uzavrel Mikóczy.
Besedu o spolunažívaní Slovákov a Maďarov spestril koncert známej maďarskej interpretky Katalin Szvorák, ktorá spievala maďarské, chorvátske, slovenské, české, poľské, srbské a rumunské ľudové piesne.

ppp ed. 27. 10. 2010 16:29


Charta XXI – az első Lépés
„Igen, valakik ezt a chartát majd aláírásukkal is ellátják”, idézem múlt év augusztusi írásomat   „– de kik legyenek ők? Kik legyenek – Ők? Sokan lehetnének, vannak még higgadt, józan közösségi emberek – de vajon ők-e a legfontosabbak? Nem. A legfontosabbak a fiatalok. Akikre iszonyatos erő nehezedik, hiszen túl a történelem okozta sérelmek és sebek, kifosztások és megaláztatások megértésén, feldolgozásán, azok megfelelő helyre illesztésén túl még meg kell küzdeniük e nem gyógyuló sebek jelen-idejűségével is. Egy folyamatosan átrendeződő, a végleges formáját még mindig csak keresgélő, de visszarendeződni már sohasem fogó Európában és Közép-Európában egyszerre kell a múlt árnyaival és a jövő felelősségével küzdeniük. Segíthetjük őket ebben? Ha embernek valljuk magunkat, akkor – igen, ez a kötelességünk. De így, hatvan-hetven évesen, amikor egyénileg talán tettünk is valami hasznosat, ám közösen, együtt, csak a frusztráltságok korát és abban a valamiféle tehetetlenségünket szabadítottuk rájuk – ugyan megmondhatjuk-e, helyettük, hitelesen, hogy mit is tartalmazzon a Charta XXI?
Sokan talán így gondolják, de én a magam erejét – kevésnek gondolom. Hiszen még e honlapon sem sikerült, úgy istenigazából, négy-öt magyart összehajolásra késztetnem…
Nekik kell szólniuk tehát, s hogy mit, azt fentebb érintettem, ennél pontosabban azonban – nekik, kell, szólniuk. Ami zárszóként még idekívánkozik belőlem, most, első körben, az annyi: nekik, de nem egyedül. Testvérekkel kell érkezniük, akár csak egy virtuális aláírás ceremóniájára, szlovák, román, horvát, szerb, roma, szlovén, de fel sem sorolom valamennyiüket – csak megismétlem. Testvérekkel kell érkezniük.
Mert csak együtt érkezhetünk – meg.”
Jelentem: megtörtént.
Megérkeztek.
Megérkeztünk.
E hét végén áttörésnek nevezhető folyamat kezdődött, első lépésnél jóval több, hiszen a további lépések nem ígéretének, de bizonyosságának örömhíre ért el hozzánk Nagymegyeren, a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány konferenciáján, a Kárpát-medencei Fiatalokért Szervezésében. „Miénk a jövő?” - kérdezték a meghívó közreadói, és megadták a választ: igen. A két napra tervezett találkozó nyitánya is izgalmas volt: a Bűn és Büntetlenség – Biszku Béla 1956-os magyar forradalom megtorlásában való szerepére rámutató - Novák Tamás és Skrabski Fruzsina által készített – dokumentumfilm megtekintése, és annak vitája; beszélgetés a film készítőivel – moderátor Korom Mari, honlapunk egyik állandó délvidéki munkatársa. Délután  „Én vagyok a sorsom kovácsa” címmel kerekasztal-beszélgetésen vehettünk részt, sikeres határon túli magyar kisebbségi közösségbe született embereket hallgatván meg, majd másnap – vasárnap, október 24-én, jegyezzük meg a dátumot - a Nemzetek Közötti Megbékélés a Kárpát-medencében címmel megszületett a Charta XXI nyilvánossága! A reggeli fohász után, a nagymegyeri templom áhítatát egy másik követte: Szvorák Katalin ihletett daltolmácsolása. Majd Mikóczy Ilona, a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány kuratóriumának tagja „felkonferálta” a Dr. Surján László által elindított Megbékélési Mozgalom Chartáját, bemutatta annak tartalmát, ismertette a mozgalom céljait, s ezt újabb kerekasztal-beszélgetés mélyítette el. Részt vettek: Surján László, Európai Parlamenti Képviselő, Tóth Károly, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója, Kollai István - történész, Szlovákia-szakértő, Liszka József - történész, a Selye János Egyetem Tanárképző Karának docense, etnográfus, Michal Vašečka – az Etnikum és Kultúra Kutatás Központjának igazgatója és Petra Nagyová-Džerengová, a kortárs szlovák irodalom talán legsikeresebb írónője.
Igen - ez egy mozgalom, civil kezdeményezés. Tagjai a szomszéd országok polgáraiban elsősorban az embert látják. Ez a közeledés alapja és ez építi a bizalmat. Nem kormány és kormány, nem párt és párt között, hanem ember és ember között. Lélektől lélekig. S igen: ez nem előzmény nélküli próbálkozás. Sőt: ez az idők szava. Sok fontos kezdeményezés van, amelyekről csak kevesek tudnak. A nagy nyilvánosság elé  kell lépni. Hömpölyögjön tovább a megbékélés hatalmas, közös mederben. Az elavult, ásatag politikát fel fogja váltani az összefogásra, az együttműködésre épülő új világ...
Tor

MKDSZ: 2010. október 25. http://mkdsz.hu/content/view/20301/


Múlt, jelen és jövő találkozása Nagymegyeren
…Az ebédet követően egy rövid időre nyakunkba vehettük a várost, majd egy nem kevésbé izgalmas programpont következett ÉN VAGYOK A SORSOM KOVÁCSA címmel.A beszélgetést nem csak a találkozó résztvevői, de az érdeklődő nagyközönség is megtekinthette, s úgy gondolom, nem csalódtak. Ma már sikeres, egykoron határon túli magyar kisebbségi közösségbe születtet emberek vallottak a kezdetről, némi szerencséről, kitartásról, munkájuk és hazájuk iránti odaadásról. Hiteles példák arra, hogy igenis, érdemes a kisebbségi sorból kiemelkedve, de abból ki sosem lépve nagy álmokat dédelgetni, s azokért minduntalan küzdeni. Közöttünk volt Szvorák Kati, népdalénekes; Kerekes Vica, színművész; Lacza Gergely – zenész, irodalmár; Dobsa Tamás és Dobsa Fodor Móniha – hivatásos táncművészek, Szegedi Alíz Torella – népi iparművész és Ferenczy Zsuzsa Anna – Tőkés László Európai Parlamenti alelnök brüsszeli munkatársa.…Vasárnap reggel már lényegesen nehezebb volt az ébredés, de a reggelit követő Hálaadó Szentmisén feltöltekezve, már éber fejjel tudtunk részt venni a találkozó egyik leglényegesebb programpontján, a Dr. Surján László Európai Parlamenti Képviselő által indított Megbékélési Mozgalom Chartájának bemutatásán. A beszélgetésen a képviselő úr mellett egyéb magas tisztségeket betöltő személyek – mint  Tóth Károly – a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója; Liszka József – a Selye egyetem docense, etnológus; Michal Vašečka – a Kultúra és Etnicitás kutatóközpont igazgatója; Kollai István – Szlovákia szakértő, a Meghasadt múlt című könyv társszerzője; illetve a társaság egyetlen hölgy tagja – Petra Nagyová-Džerengová – sikeres szlovák írónő beszéltek meggyőződéseikről, álláspontjukról a szlovák – magyar együttélést illetően szakmai tudásuk s tapasztalataik fényében. A tanácskozás záró momentuma  a  Megbékélési Mozgalom Chartájának aláírása lett,  melynek célja, hogy minél többen felismerjék: „egymást támogatva megerősödünk, egymással tusakodva Európa peremére szorulunk.”
A chartát mi magunk is aláírhattuk / aláírtuk, ezzel csatlakozva a mozgalomhoz, mely elsősorban magatartási forma és életmód, nem szervezet.
Úgy vélem, kellő befejezése volt ez egy csodálatos hétvégének - mely bár gyorsan elszaladt, mint száz más pillanat - de legfőbbképpen „szívek őrzik, s nem szavak”. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a megbékélési mozgalom elindulása a Kárpát-medencei népek jövője felé vezető út.
Bűti Orsolya -  http://mkdsz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=20425&Itemid=202
(Felvidék)


Vasárnap kerekasztal-beszélgetést szervezett a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány neves szlovákiai és magyarországi közéleti szereplők, kutatók, történészek részvételével Nagymegyeren.


Nagymegyeren elfogadták a Megbékélés Chartáját

A beszélgetés résztvevői voltak: Surján László EP-képviselő, Tóth Károly, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója, Kollai István történész, Szlovákia-szakértő, a Meghasadt múlt című könyv egyik szerzője, Liszka József, a Selye János Egyetem Tanárképző Karának docense, etnológus, Michal Vašečka, az Etnikum és Kultúra Kutatás Központjának (CVEK) igazgatója, valamint Petra Nagyová Džerengová sikeres szlovák írónő.

A beszélgetés Szvorák Katalin Dalvándorlás című közös Kárpát-medencei népi dallamokra épülő koncertjével volt körülölelve.

Surján László európai parlamenti képviselő a rendezvényen meghirdette a Megbékélés Chartáját, mely a Megbékélési Mozgalom létrehozását kezdeményezi. A civil összefogáshoz csatlakozók a szomszéd országok polgáraiban elsősorban az embert látják, ez a közeledés elméleti alapja, és ez építi a bizalmat. Nem kormány és kormány, nem párt és párt között, hanem ember és ember között.

A beszélgetésen számos rendkívüli fontosságú kezdeményezés került szóba, melyeknek a résztvevők szerint sokkal nagyobb teret kellene kapni a médiában is, hogy ne csak a társadalom egy kis kutató rétege jusson el az egymás megértésének és megismerésének igényéhez, hanem a szélesebb tömegek is. Fontos, hogy az együttélés pozitív vonatkozásai széles rétegek számára elérhető térben kapjanak figyelmet. Ez az idők szava, mellyel a nagy nyilvánosság elé kell lépni. Az elavult, ásatag politikát fel fogja váltani az összefogásra, az együttműködésre épülő új világ. Ez a térség jövője is egy közös Európában - hangzott el a kerekasztal-beszélgetésen.

A Megbékélés Chartáját a kerekasztal-beszélgetés résztvevői, valamint a jelenlévő érdeklődő közönség, mintegy százhúsz ember a helyszínen aláírta.


A Megbékélés Chartája

Mi, a Kárpátok ölelte térben élő közép-európaiak, az elmúlt évezredben gyakran változó országhatárok közé szorultunk. Történelmünk viszontagságai közepette megtapasztaltuk az összetartozás és a közös munka örömét, de a megosztottság és a viszály keserveit is. A XX. század végén e térségen hét állam osztozott, közülük Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia már az Európai Unió tagjai, s önazonosságuk megtartásával megkezdték a köztük lévő határok felszámolását.

Miközben térségünk államai között általában folyamatosan javuló kapcsolatról beszélhetünk, nem tagadjuk, hogy időről-időre komoly feszültségek gerjednek közöttünk. A kölcsönös megértést nehezíti, hogy nem ismerjük egymás kultúráját, történelmét. A közeledés gátja az is, hogy több országban léteznek szélsőséges, és a szomszéd népek elleni hangulatkeltéstől szavazatokat remélő pártok. Sikerük a múlt mély sebeiből fakad. A XXI. század mást kíván.

* Észrevéve, hogy nemzeti érdekeinket sokkal hatékonyabban tudjuk elérni, ha egymást segítjük, mintha egymás ellen fordulunk,
* tudva, hogy különösen az Európai Unión belül egymásra vagyunk utalva,
* megtapasztalva, hogy egy ilyen közeledést a pártok egy része határozottan ellenez,
* belátva, hogy a kormányok a jószomszédi kapcsolatok kialakításában csekély sikert értek el,

felismertük, hogy a nemzeteink közötti, a XXI. században oly igen fontos kiengesztelődés megvalósítása elsősorban magánemberektől, civil szervezetektől, illetve az egyházaktól várható.

E felismeréstől vezettetve ezennel egy Megbékélési Mozgalom létrehozását kezdeményezzük. E mozgalomhoz csatlakozhat bárki, aki

* tudja, hogy szülőföldje számára csak előnyös, ha a térséget mások is szeretik,
* nyitott más nemzetek értékeinek felismerésére és tiszteletére,
* elutasít minden gyűlölködést,
* kész a szomszéd népek történelmének, kultúrájának, esetenként nyelvének megismerésére.

A Megbékélési Mozgalom elsősorban magatartási forma és életmód, nem szervezet. Csatlakozni hozzá e nyilatkozat aláírásával lehet.

Mi, a Megbékélési Mozgalom hét országból származó kezdeményezői, tudatában vagyunk a jövendő nemzedékek iránti felelősségünknek, ezért az egymás iránti ellenségeskedés helyett a megbékélés útját választottuk. Ragaszkodunk anyanyelvünkhöz, történelmünkhöz, kultúránkhoz. Nem megszüntetni, hanem elfogadni akarjuk különbözőségeinket. Annak érdekében, hogy elveink hassanak a társadalomra, egy alapítványt hozunk létre. Azt reméljük, hogy egyre többen felismerik: egymást támogatva megerősödünk, egymással tusakodva Európa peremére szorulunk.

Kelt Nagymegyeren, 2010. október 24-én

(bumm, ra)     2010. 10. 27


VEĽKÝ MEDER: Účastníci besedy podpísali Chartu zmierenia
27. 10. 2010 16:29
Veľký Meder 27. októbra (TASR) - Nadácia Ferenca Rákócziho v spolupráci s civilnou organizáciou Kolping vo Veľkom Mederi zverejnila Chartu zmierenia, ktorú podpísali účastníci besedy, hostia a obecenstvo, celkom 120 ľudí. TASR o tom dnes informoval hlavný garant podujatia, konateľ Thermálu, s.r.o., Dénes Mikóczy.
"Na besede o spolunažívaní Slovákov a Maďarov sa zúčastnili predstavitelia verejného života, výskumníci, historici, europoslanec László Surján, riaditeľ Fórum inštitútu Károly Tóth, historik István Kollai, docent pedagogickej fakulty Univerzity J. Selyeho v Komárne József Liszka, riaditeľ Centra pre výskum etnicity a kultúry Michal Vašečka a slovenská spisovateľka Petra Nagyová Džerengová," uviedol Mikóczy s tým, že Stredoeurópania žijúci v Karpatskej kotline počas stáročí okúsili radosť zo spolupatričnosti a spolupráce, ako aj trpkosť rozdelenia a roztržiek. "Vzájomné porozumenie sťažuje, že nepoznáme alebo neuznávame kultúru a dejiny toho druhého. Prekážkou zbližovania je aj fakt, že vo viacerých krajinách existujú extrémistické politické strany, ktoré dúfajú, že štvanie proti iným národom im prinesie hlasy vo voľbách," priblížil garant podujatia a dodal, že úspech extrémistov pramení z hlbokých rán minulosti. "Avšak 21. storočie požaduje niečo iné," vyzdvihol.
Členovia tejto charty vidia občana susedných štátov v prvom rade ako človeka a preto vyzývajú na súdržnosť. Považujú to za základnú teóriu zblíženia sa, lebo táto myšlienka vytvára dôveru, tvrdia. "Nie medzi vládami, nie medzi politickými stranami, ale medzi ľuďmi," zdôraznil šéf podujatia.
Na besede odzneli rôzne dôležité podnety, ktoré by mali dostať väčší priestor v médiách, aby čím viac ľudí sa navzájom spoznalo a pochopilo jeden druhého.
"Dôležité je, aby pozitívne súvislosti spolunažívania boli dosiahnuté aj pre širšiu verejnosť. Musíme preto vystúpiť pred verejnosť, aby túto zastaranú politiku vymenil nový svet, ktorý je stavaný na súdržnosti a spolupráci. To je budúcnosť tejto oblasti v spoločnej Európe," uzavrel Mikóczy.
Besedu o spolunažívaní Slovákov a Maďarov spestril koncert známej maďarskej interpretky Katalin Szvorák, ktorá spievala maďarské, chorvátske, slovenské, české, poľské, srbské a rumunské ľudové piesne.
ppp ed
Kľúčové slová: SR-V.Meder-Charta-zmierenia-súdržnosť-TTX
Source: 20101027TBB00297
Zdroj: TASR


MIENK A JÖVŐ?
FIATALOK A KÖZÉLETBEN, TUDATOS SZEREPVÁLLALÁS, ÉRTÉKKÖZPONTÚ GONDOLKODÁS

KONFERENCIA A II. RÁKÓCZI FERENC ALAPÍTVÁNY A KÁRPÁT-MEDENCEI FIATALOKÉRT SZERVEZÉSÉBEN
NAGYMEGYER, 2010. OKTÓBER 23. – 24.

A rendezvény a Rákóczi Családi Kör tagjainak részvételével zajlik. A rendezők a konferencia bizonyos programjait a Nagymegyeri Kolping Non-profit Szervezettel együttműködve megnyitják a helyi érdeklődők felé is.

PROGRAMTERV

2010. október 23. – szombat

9.00 – 10.30 "SENKITŐL NEM KÉREK BOCSÁNATOT!" – Biszku Béla 1956-os magyar forradalom megtorlásában való szerepére mutat rá a Novák Tamás és Skrabski Fruzsina által készített dokumentumfilm

Filmbemutató a Nagymegyeri Kultúrházban - nyilvános programpont

Az 1956-os eseményeket máig ellenforradalomnak tartja, és Nagy Imre kivégzésével is egyetért Biszku Béla, Kádár János 1956 után hatalomba kerülő belügyminisztere, akivel két újságíró készített álnéven interjúkat.

10.30 – 12.00 – Beszélgetés a film készítőivel

14.30 – 16.30 – „ÉN VAGYOK A SORSOM KOVÁCSA”
Kerekasztalbeszélgetés sikeres határon túli magyar kisebbségi közösségbe született emberekkel – nyilvános programpont
Meghívott vendégeink: Derzsi György, Ferenczy Zsuzsa Anna, Kerekes Vica, Lacza Gergely, Szegedi Alíz Torella, Szvorák Katalin

A beszélgetést vezeti: Csadi Zoltán, galántai származású budapesti színművész, a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány kuratóriumának tagja.

16.30 – 17.30 Fogadás, koccintás, beszélgetés a Nagymegyeri Kultúrház vendégtermében

21.00 B-terv Koncert a Nagymegyeri Kultúrházban
Zártkörű rendezvény a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány és vendégei számára

2010. október 24. – Vasárnap

11.00 – NEMZETEK KÖZÖTTI MEGBÉKÉLÉS A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN

Dalvándorlás - Szvorák Katalin előadásában

Dr. Surján László által elindított Megbékélési Mozgalom Chartájának bemutatása, a mozgalom céljainak ismertetése - nyilvános programpont
Kerekasztalbeszélgetés  - Surján László - Európai Parlamenti Képviselő, Tóth Károly a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója, Kollai István - történész, Szlovákia szakértő, Szarka László - történész, a Selye János Egyetem Tanárképző Karának dékánja, Rák Viki - színművész

Ez egy mozgalom, civil kezdeményezés. Tagjai a szomszéd országok polgáraiban elsősorban az embert látják. Ez a közeledés alapja és ez építi a bizalmat. Nem kormány és kormány, nem párt és párt között, hanem ember és ember között. Lélektől lélekig.
Ez nem előzmény nélküli próbálkozás. Sőt: ez az idők szava. Sok fontos kezdeményezés van, amelyekről csak kevesek tudnak. A nagy nyilvánosság elé kell lépni. Hömpölyögjön tovább a megbékélés hatalmas, közös mederben. Az elavult, ásatag politikát fel fogja váltani az összefogásra, az együttműködésre épülő új világ

 

Utolsó frissítés ( 2010. november 10. )
 
< Előző   Következő >
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com