Kezdőlap
A Felvidék népdalai „legyőzték” Bobby Mc Ferrint PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. augusztus 26.
 A fergeteges sikert arató koncerten a zeneóriás együtt énekelt a Szvorák Katalinnal is, aki lényegében leénekelte a színpadról az a capella éneklés világsztárját. A zenei zseni csodálattal hallgatta a zoborvidéki lakodalmasokat és próbált melléjük rigmusokat-dallamokat kapcsolni, de ezt kis híján feladta. Szerencsére a dudanóták megmentették és hangzsonglőrködése frenetikusra sikeredett.

A koncert legemlékezetesebb „szvorákos” pillanatait  Barcsik Géza és Aknay Csaba fotósok és a BiaTv rögzítette.

Bobby Mc Ferrint, a 10 Grammy-díjas zeneóriás  augusztus 22-i budapesti koncertjét néhány média méltatta.  A közreműködök egyetlen népdalénekese Szvorák Katalin, külön izgalmat jelentett. A Magyar Hírlap szerint „ …Az opera és a dzsessz egyébként sem áll távol McFerrintől, így ezek a produkciók nem okoztak túl nagy meglepetést, sokkal inkább a népdalénekesnővel eltöltött néhány perc. Egyrészt újabb bizonyítékot kaptunk arra, hogy a magyar népzenét megbolygatni nem nagyon lehet, és nem is érdemes, másrészt végre megélhettük azt, hogy McFerrin valamiben nem jó – néhány szájdobgyakorlaton kívül nemigen tudott beleszólni Szvorák Katalin énekébe…” A Magyar Nemzet cikke alapján:”…Szvorák Katalin kristálytiszta éneke olyannyira betöltötte a teret, hogy egészen az utolsó dallamfoszlányig McFerrin is inkább megfigylővé lett…” A koncert legemlékezetesebb pillanatait  Barcsik Géza fotós és a Bia Tv rögzítette.

 

Profizmus és spontaneitás
Koncert, Bobby McFerrin, a gyermekien őszinte

Négyoktávnyi hangterjedelem, parádés technika, mesteri improvizáció, mindez gyermeki őszinteséggel, játékossággal és sok meglepetéssel párosítva. A hét végén az a cappella egyik legnagyobbja, Bobby McFerrin adott koncertet a Syma csarnokban.

Imádja a kihívásokat – az új feladatok új szituációkat eredményeznek, amelyek saját maga számára is meglepő módon új oldalait mutatják meg, ezáltal pedig előttünk is más-más színben tűnik fel. Gyanítom, hogy Bobby McFerrin maga is meghökken egy-egy váratlan hang születésekor, egy-egy hirtelen váltás bekövetkeztekor, (legyen az műfaj- vagy technikabeli), ugyanakkor az újdonságokat végtelen nyugalommal és profizmussal önti fogyasztható formába, ami viszont teljességgel kizárja a spontanei-
tás bármilyen aprócska szikráját is .

Ez az érdekes kettősség emeli ki a többi hasonló produkció közül Bobby McFerrinét, akinek jó pár éve volt arra, hogy tökéletesítse technikáját, megtalálja a tudatosság és az improvizáció közötti egyensúlyt, s hogy így egy egészségesen exhibicionista, mégis a közönségnek kiszolgáltatott, minden ízében annak megfelelni akaró előadás formáját választhassa.

A vasárnapi koncertet nemcsak az Ave Maria, a Drive vagy a Sweet Home Chicago című számok miatt vártuk, hanem azért is, hogy megnézhessük, hogyan birkózik meg McFerrin például a magyar népzenével. Az est vendége ugyanis három műfaj három kiváló magyar énekesnője volt – Kolonits Klára az opera, Szvorák Katalin a népzene, Szőke Nikoletta pedig a dzsessz világából adott ízelítőt az a cappella fekete mestere oldalán. Az opera és a dzsessz egyébként sem áll távol McFerrintől, így ezek a produkciók nem okoztak túl nagy meglepetést, sokkal inkább a népdalénekesnővel eltöltött néhány perc. Egyrészt újabb bizonyítékot kaptunk arra, hogy a magyar népzenét megbolygatni nem nagyon lehet, és nem is érdemes, másrészt végre megélhettük azt, hogy McFerrin valamiben nem jó – néhány szájdobgyakorlaton kívül nemigen tudott beleszólni Szvorák Katalin énekébe.

Habár egy másfél órás a cappella-dózissal nem könnyű megbirkózni, a Grammy-díjas dalszerző-karmester ismét kitett magáért, ami nemcsak a színes válogatásnak, hanem muzikalitása félelmetesen hatásos „nyúlványainak” is köszönhető, amely emberek tömegeit veszi rá arra, hogy feloldja zenei gátlásait.
(Magyar Hírlap,2010 augusztus 24. Ménes Márta)

A torkán játszó mágus

Kevésbé volt szerencsés az együttműködés Szvorák Katalin népdal-, illetve Kolonits Klára operaénekessel, a két művész ugyanis nagyon markáns és határozott elképzeléssel lépett színpadra, így McFerrinnek nem volt sok helye kibontakozni. Szőke Nikoletta jazzénekessel már olajozottabb volt az együtténeklés, ugyanakkor az első ráadásba sorra kerülő operájából, (Booble) bemutatott részlet, ahol két partnere (Magyar Bori, a Besh o droM, a másik Gaya Arutyunyan örmény énekesnő) is volt McFerrinnek igen-igen visszafogottra sikerült.
Nagy Gergely Miklós / Népszava, 2010 augusztus 23.


Bobby McFerrin és Szvorák Katalin duettje

   Három év után ismét Magyarországon koncertezett a tízszeres Grammy-díjas Bobby McFerrin, aki a Don’t worry, be happy című dallal lett híressé. A hangjával négy oktávot átívelő zenemágus lemezei eddig húszmillió példányban fogytak el. A hatvanéves dalszerző-karmester augusztus 22-én a Syma csarnokban duettet énekelt Szvorák Katalin népdal-, Kolonits Klára opera- és Szőke Nikoletta jazzénekessel. A műsor végén hallhattuk Magyar Borit és az örmény Gaja Arutjunjan is.
   A fergeteges sikert arató koncert legemlékezetesebb részében a zeneóriás együtt énekelt a nemrégiben alternatív Kossuth-díjban részesült Szvorák Katalinnal, aki lényegében leénekelte a színpadról az a capella éneklés világsztárját. A zenei zseni csodálattal hallgatta a zoborvidéki lakodalmasokat és próbált melléjük rigmusokat-dallamokat kapcsolni, de ezt kis híján feladta. Szerencsére a dudanóták megmentették és hangzsonglőrködése frenetikusra sikeredett.
Polgárinfo és Felvidék Ma, 2010.augusztus 24.

 

Utolsó frissítés ( 2010. augusztus 26. )
 
< Előző   Következő >
Énekeim
Aktuális információk a Facebook-on
Pillanatképek
1.jpg 9.jpg 8.jpg 12.jpg 7.jpg 14.jpg 16.jpg 13.jpg 10.jpg 5.jpg 4.jpg 2.jpg 15.jpg 11.jpg 6.jpg 3.jpg
Szereplések

FELLÉPÉSEK 2017-ben:

Január 20.
Szvorák Katalin és Huszti Péter Madách Imre-díjat vesz át Balassagyarmaton
Január 21.
szombat 19.00 órakor, ERŐMŰVHÁZ (Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17.) Régi magyar epikus énekek. Fellépnek a Tinódi-lanttal kitüntetett művészek (belépőjegy 1000 Ft)
Január 23.
18.00 órakor, Gálaműsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a váci Madách Imre Művelődési Központban, Közreműködik: Szvorák Katalin és a Sebő együttes
Január 26.
Farsang az MTVA Családbarát műsorában
Január 31.
kedden 17.00 órakor, Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas, bőrműves iparművész "Bőr, szőr, csont" című kiállítása, Közreműködik: Szvorák Katalin, Kossuth-díjas énekművész. E-Galéria: Budapest, V. kerület, Falk Miksa u. 8.

Lásd. a jövőben a facebookon

2004 © doengs.com